Dobanzi fara precedent la produsele de economisire, comisioane eliminate, controale mult mai severe la banci, dar si oferte interesante la cardurile de credit. Astfel poate fi descrisa partea buna a crizei financiare.

Aparenta criza de lichiditati care caracterizeaza in ultimele luni mediul bancar din Romania nu este neaparat un lucru rau. In fapt, odata cu declansarea crizei, sistemul bancar autohton a trecut prin transformari fara precedent care nu pot decat sa avantajeze clientul. Mai ales deponentii. Dobanzile la produsele de economisire in lei au ajuns deja in apropierea valorii de 14% pe an, in conditiile unei inflatii anualizate de sub opt procente.

De asemenea, tot ca urmare a instalarii crizei, clientul bancar beneficiaza, pentru prima data, de o lege care sa il protejeze impotriva abuzurilor anumitor institutii de credit care isi rezervau dreptul de a majora oricand si oricum costurile creditelor.

O ordonanta de Guvern, care va deveni operationala la inceputul lui 2009, interzice bancilor sa majoreze comisioanele pe parcursul derularii imprumuturilor, dar le si obliga sa calculeze dobanda variabila in functie de parametri bine stabiliti inca de la inceput. De altfel, o banca de top zece din Romania a fost deja obligata sa elimine un comision introdus ilegal. Unele institutii de credit au ales chiar sa renunte la comisionul de acordare. In plus, cardul de credit a ajuns sa fie mai avantajos decat imprumutul de nevoi personale.

Romanii obisnuiti sa economiseasca sunt puternic avantajati de aparitia crizei. Cateva institutii de credit ofera dobanzi de aproape doua ori peste cresterea preturilor la produsele de economisire. Randamentele trec deja peste 13,5% pe an, in conditiile in care majoritatea bancilor de pe piata locala manifesta o nevoie disperata de lei. Mai mult, cateva banci au preferat sa promoveze nu doar depozitele la termen, dar si conturile de economii sau chiar economisirea pe card. In acest sens au redus drastic din comisioane si chiar au eliminat unele taxe.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.