Euro s-a impus in ultimii zece ani in portofelele a milioane de europeni fara sa reuseasca insa sa cucereasca simpatia acestora si nici a pietelor financiare, care ii pun in prezent existenta sub semnul intrebarii, comenteaza AFP.

Utilizata din 1999 pe pietele financiare, moneda unica a fost lansata in 12 state europene la 1 ianuarie 2002, data la care francii, marcile germane si alte monede si-au incetat existenta, noteaza Mediafax.ro.

In prezent, zona euro include 332 de milioane de persoane din 17 tari. La jumatatea acestui an, era in circulatie 14,2 miliarde de bancnote si 95,5 miliarde de monede, in valoare de 870 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Centrale Europene (BCE).

Liderii politici si economistii nu inceteaza sa sublinieze beneficiile monedei unice.

"Mai multe oportunitati, preturi stabile pentru consumatori, mai multa siguranta pentru companii si piete, un semn tangibil al identitatii europene", se arata pe site-ul Comisiei Europene, conform DailyBusiness.

Odata cu declansarea crizei datoriilor in Grecia, in 2010, si extinderea ulterioara in toata zona euro, vechile resentimente au revenit la suprafata, euroscepticii sunt la moda, iar neincrederea intre tarile nordice si cele sudice nu a fost niciodata mai mare.

  • Avantajele unei monede unice in Europa

Companiile, in special cele din Germania, subliniaza cu mai multa putere beneficiile euro decat populatia.

Industria auto din Germania, de exemplu, economiseste de la introducerea monedei unice 300-500 milioane de euro pe an, in privinta costurilor tranzactiilor, a declarat Jurgen Pieper, analist la banca germana Metzler.

Un alt avantaj major a fost reducerea inflatiei. Desi unele companii au exploatat situatia pentru a majora preturile, lasand consumatorilor impresia ca euro le-a crescut costurile de trai, in realitatea, calculele arata ca inflatia a scazut semnificativ. "Din punctul de vedere al stabilitatii preturilor, bilantul este extrem de pozitiv, inflatia avand o medie de 2 la suta", a precizat Agnes Benassy-Quere, directorul institului CEPII pentru economie internationala din Franta, potrivit ziare.com

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

De asemenea, euro nu este insa decat unul dintre vectorii economiei europene, deja integrata in mare parte, in urma Tratatului de la Maastricht si deschiderea frontierelor in spatiul Schengen, in 1993, extinderea UE catre Europa de Est din 2004 si procesul de mondializare, a aratat Sapir. [Citeste si: Ce s-ar intampla daca euro ar disparea].

  • Dezavanjajele monedei europene

In pofida avantajelor de netagaduit in privinta circulatiei libere, consumatorii nu au fost niciodata prea multumiti de moneda euro, perceputa initial ca fiind similara cu cresterea semnificativa a preturilor, a declarat Andre Sapir, analist la centrul Bruegel pentru cercetari in domeniul politicilor economice europene, conform Wall-Street.ro.

Intr-un moment in care identitatea europeana ar fi trebuit cimentata prin euro, aceasta a primit o lovitura serioasa prin criza datoriilor si negocierile interminabile pentru gasirea solutiilor, germanii acuzand grecii de lene, in timp ce italienii si francezii au regasit recent accente germanofobe.

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

"Criza datoriilor a scos in evidenta deficientele institutionale din zona euro", a declarat Philip Whyte, analist la Centrul pentru Reforme Europene din Londra.

Absenta integrarii bugetare si a supravegherii bancare a condus la importante dezechilibre financiare.

Statele din zona euro s-au pus de acord in decembrie sa intareasca disciplina bugetara, prin amendarea Constitutiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.