Urmatorul acord care va fi semnat de Romania cu Fondul Monetar International va cuprinde tinte privind arieratele companiilor de stat, intrucat rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea cresterii economice, a declarat seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks

El a afirmat, la sesiunea dedicata Romaniei din cadrul conferintei Euromoney - The Central & Eastern European Forum, de la Viena, ca neplata datoriilor de catre marile societati de stat creeaza blocaj la nivelul economiei, furnizorii care asteapta sa-si incaseze banii fiind la randul lor datornici la banci.

In ceea ce priveste arieratele autotitatilor locale, Franks a aratat ca legislatia care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie isi va produce primele efecte in cateva saptamani, dar un impact clar al noilor reglementari se va vedea abia in cateva luni.

Pe de alta parte, seful misiunii FMI spune ca in privinta datoriilor neachitate de catre institutiile administratiei centrale s-au obtinut "ceva succese", in ciuda faptului ca FMI a acordat nu mai putin de sase derogari pentru neatingerea tintelor de catre autoritati.

Franks a recunoscut ca eliminarea arieratelor a fost dificila deoarece neplata datoriilor este o problema veche, care s-a rostogolit in timp.

In ceea ce priveste derularea actualului acord, Franks a reiterat ca ar fi fost mai oportuna o ajustare solida inca din 2009, criticand si desele amanari sau actiuni insuficiente, care au impus ulterior masuri suplimentare.

Anterior, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, declarase pentru MEDIAFAX ca s-ar putea sa fie "durere" pe la primarii, pentru ca unele au angajat prea multe cheltuieli iar altele au supraestimat veniturile, mentionand ca arieratele institutiilor centrale trebuie eliminate pana la jumatatea anului.

FMI a acceptat la inceputul anului o noua derogare privind plata arieratelor, Guvernul ratand tinta stabilita in aceasta privinta cu institutia financiara la fiecare evaluare de la inceputul acordului, in primavara anului 2009.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat recent ca statul trebuie sa dea un semnal pozitiv in rezolvarea problemei arieratelor, o forma "salbatica" de creditare care creeaza o problema de credibilitate Romaniei.

Citeste si: EIU: Economia Romaniei se va redresa lent in 2011

FMI: Vom fi flexibili in negocierea unui nou acord cu Romania


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.