Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a anuntat ca miercuri vor opri activitatea mai ales bugetarii, iar in cazul angajatilor din sectorul economic s-a declansat o procedura de strangere de semnaturi pentru declansarea grevei legale.

  • Potrivit lui Costin, apelul liderilor confederatiilor sindicale la intreruperea lucrului este singura forma de protest care a mai ramas.
"Exista posibilitatea sa nu fie nicio reactie la apelul nostru sau activitatea sa fie oprita in 3, 4 sau 5 noiembrie, in functie de disponibilitatile fiecarei institutii. Marti vom sti cu exactitate unde se va opri, miercuri, activitatea", a precizat, luni, liderul BNS.
  • Costin a afirmat ca miercuri vor inceta lucrul, in intervalul 12.00-16.00, mai ales bugetarii, pentru zona economica fiind declansata o procedura completa de strangere de semnaturi pentru declansarea grevei generale.

Potrivit lui Costin, zonele unde nu exista constrangeri politice vor fi cele care vor opri activitatea miercuri, dand exemplul sectorului administrativ.

"Am stabilit sa dam drumul la plangeri penale impotriva sefilor de institutii care au amenintat angajatii cu disponibilizarea, daca participa la mitingul care a avut loc in 27 octombrie sau daca opresc activitatea in 3 noimebrie", a mai spus Costin.
Cele cinci confederatii sindicale au facut apel la intreruperea voluntara a activitatii de catre toti angajatii, miercuri, 3 noiembrie, intre orele 12.00 si 16.00, cand este sedinta de Guvern.

  • Cine va participa la protest?
Confederatia "Cartel Alfa", Blocul National Sindical, CNSLR-Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Confederatia Meridian sunt decise sa continue actiunile de protest si reiau apelul adresat tuturor cetatenilor nemultumiti de masurile absurde ale Executivului sa se solidarizeze intr-o noua actiune de protest menita a determina Guvernul sa renunte la impunerea unor masuri absurde, informa, saptamana trecuta, cele cinci confederatii.

Cele cinci confederatii au decis sa ceara tuturor angajatilor din Romania sa intrerupa activitatea in fiecare miercuri incepand din 3 noiembrie.
In cadrul discutiilor anterioare, care s-au purtat inclusiv cu reprezentantii arcului guvernamental, sindicatele au constatat divergente de pareri intre membrii actualei coalitii de guvernamant.

"In vreme ce Guvernul insista ca salariul minim brut garantat in plata sa nu creasca mai mult de 640 de lei, PDL a propus ca acesta sa fie de 720 lei, iar UDMR a propus ca salariul minim sa fie de 740 lei", sustin sindicalistii.

Dincolo de tratarea acestui subiect "la modul neserios de catre Guvern cu sindicatele", prin neprezentarea unei oferte unitare, cele cinci confederatii au mai constatat ca Executivul refuza "cu obstinatie" dialogul social, ignorand revendicarile prezentate de partea sindicala.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

"Din pacate, senatorii si deputatii puterii nu au inteles sa respecte solicitarile cetatenilor. Drept urmare, au preferat sa fuga de raspundere si sa se subordoneze indicatiilor de sus, ramanand in banci si refuzand sa-si exercite dreptul la vot in ciuda multimilor care au cerut in fata Parlamentului dreptul la viata decenta. Regretam gestul lor. Procedand astfel, si-au calcat propriile convingeri in picioare si, din pacate, au lasat inca o data sa se piarda oportunitatea unei schimbari in bine pentru cetateni, ajutandu-i cuminti si docili pe potentatii zilei sa continue a-si exercita puterea in mod despotic, autoritar", spun sindicalistii.

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a facut apel, in 27 octombrie, la finalul mitingului din Piata Constitutiei, la toti angajatii din Romania sa opreasca in fiecare luni activitatea.

Citeste si:
Sindicaliștii Cartel Alfa protestează în Piața Victoriei și în...
Sindicaliștii Cartel Alfa...

Apelul a fost lansat dupa ce liderul "Cartel Alfa" a anuntat, in fata Palatului Parlamentului, "vestea trista ca motiunea nu a trecut", ceea ce a dus la terminarea brusca a protestului.

El le-a spus atunci tuturor angajatilor sa intrerupa voluntar lucrul in fiecare zi de luni, pana la intocmirea formalitatilor pentru greva generala, "care va duce la demiterea Guvernului".

Motiunea de cenzura a opozitiei, intitulata "Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara", a intrunit doar 219 voturi "pentru", fata de 236 necesare pentru adoptare de catre Parlament, iar un vot a fost anulat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.