Fostul ministru al Finantelor Daniel Daianu considera ca este crucial ca autoritatile romane sa negocieze cu Fondul Monetar International (FMI) ca fondurile de cofinantare a lucrarilor de infrastructura din bani europeni sa nu fie luate in calculul deficitului bugetar.

"Jeffrey Franks (seful misiunii FMI - n.r.) a facut o constatare care nu este o noutate pentru cei avizati si anume ca absorbtia fondurilor europene este scazuta in Romania si ca riscam sa pierdem mult din banii disponibili. Aceasta constatare este grava din mai multe puncte de vedere: confirma o stare de fapt trista; arata neputinta de a corecta un cadru institutional si operational care nu functioneaza cum se cuvine; semnaleaza ca singura forta motrice capabila sa compenseze efectele reducerii unor cheltuieli publice si ale restrangerii activitatii economiei private asupra cererii si ofertei agregate - adica injectia intensa de fonduri europene - nu are loc", afirma Daianu, potrivit Mediafax.

El mai spune ca a evocat constant in ani din urma actiunea contra-ciclica a absorbtiei de fonduri europene. "Pe fondul crizei profunde, consolidarea fiscala trebuie sa aiba drept contrapartida simultana un efort strategic in domeniul absorbtiei fondurilor europene", a aratat fostul ministru al Finantelor, citat de Wall-Street.ro.

Romania, in fata unui nou imprumut FMI?

Recomandarile lui Daniel Daianu:

  • constatarile din partea FMI si Comisiei Europene nu sunt suficiente. "Ele trebuie sa fie insotite de recomandari concrete, de imaginare a unor cai de surmontare a unor blocaje autohtone evidente. In tara s-au facut sugestii in aceasta privinta, inclusiv externalizarea unor servicii din cadrul unitatilor de management”;

  • solutia la problema absorbtiei fondurilor europene o reprezinta parteneriatele public-private, prin care intreprinderi de stat sa atraga finantare bancara, cu garantia statului, din care sa cofinanteze lucrarile de infrastructura care sunt realizate cu bani europeni;

Restul articolului il gasiti aici.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.