Romania se afla pe locul al doilea in topul tarilor din regiune in functie de ponderea angajatilor care au primit cresteri salariale in ultimul an, arata un sondaj realizat de grupul irlandez Grafton.

Aproximativ 33% din angajatii romani au primit cresteri salariale in perioada iunie 2009 – iunie 2010, in vreme ce ponderea polonezilor care au beneficiat de majorari salariale este cu 4% mai mare decat in Romania. In schimb, doar 12% dintre respondentii lituanieni au declarat ca au primit un avans la salariu in ultimul an.

“Ne asteptam ca salariile (din Romania – n.red.) sa nu creasca in acest an, ba chiar ar putea scadea cu pana la 20%. Conform acestui sondaj, in ultimele 12 luni, 40% dintre angajatii chestionati nu au avut parte de o modificare salariala, 33% au beneficiat de o mica crestere si salariile a 27% dintre ei s-au micsorat din cauza situatiei actuale a pietei. 64% dintre acestia sunt dispusi sa-si diminueze asteptarile salariale”, spune Ivana Vacokova, country manager la Grafton Recruitment Romania.

Salariul mediu net inregistrat la nivel national s-a ridicat in aprilie la 1.436 de lei, potrivit datelor consemnate de Institutul National de Statistica (INS).

  • Ne va fi mai bine?

Analiza evidentiaza ca aproximativ un sfert dintre angajati sunt in asteptarea unei imbunatatiri a pietei pentru a-si putea schimba locul de munca, ceea ce arata ca rata de uzura prin care angajatorii trec nu va ramane la fel pe o perioada lunga de timp.

De asemenea, angajatii din cele sase tari din regiunea Europei Centrale si de Est, sunt contienti ca perioada de criza nu va trece foarte curand. 40% dintre respondenti sunt de parere ca piata fortei de munca isi va reveni abia peste doi ani.

Chiar daca nu vad o revenire a pietei fortei de munca si a economiei locale, 60% din respondenti romani sunt multumiti de locul de munca actual, in vreme ce 14% din angajatii de pe piata locala prefera sa-si pastreze locul de munca actual in lipsa altor oferte de job.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

In ciuda situatiei actúale a pietei, candidatii din Romania prefera contractele incheiate pe o perioada nedeterminata de timp. Peste jumatate (51%) dintre acestia un sunt dispusi sa accepte un contract pe o perioada determinata.

Citeste integral studiul pe wall-street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.