Ministrul Finantelor a anuntat ca taxarea suplimentara a proprietatilor va fi adoptata miercuri printr-o Ordonanta ce va viza cresterea cu pana la 200% a impozitului pe locuinte datorat statului, in forma cunoscuta, eliminata recent din legea de modificare a Codului Fiscal "din ratiuni juridice."

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat marti ca Ordonanta de Urgenta prin care se vor adopta miercuri cresterile de impozit pe proprietatile neinchiriate va respecta intocmai vechile prevederi ale proiectului de modificare a Codului Fiscal. Acestea au fost initial cuprinse la articolul 3 din proiectul legii de modificare, dar au fost ulterior retrase din text "din ratiuni juridice", relateaza NewsIn.

El a mentionat ca persoanele cu venituri mici nu vor plati acest impozit suplimentar, ci vor ramane "in continuare protejate".

Oficialul a adaugat ca Ministerul Finantelor lucreaza in acest moment la un sistem de aplicare a impozitului pe proprietate si la "bazele de evaluare a proprietatilor din Romania", si a precizat ca "probabil nu vor exista majorari semnificative ale taxelor in 2011 pentru proprietarii locuintelor de 2-3 camere sau pentru cei care au venituri mici, ci doar pentru cei care au un numar mare de proprietati".

"Una din probleme este ca nu avem o baza de evaluare a proprietatilor in Romania. Incercam sa evaluam...fara sa uitam ca exista o baza mare de platitori care vor fi protejati in continuare...probabil ca nu vor exista majorari de taxe locale pentru cineva care are doua sau trei camere la bloc, acestia nu vor fi afectati. Pentru cei care au un numar important de propietati, vom gasi un sistem pentru impozitarea cu valoarea reala de piata a proprietatii. Sistemul de impozitare va fi corelat cu o valoare reala a proprietatii. Aici lucram," a mai spus Vladescu.

Articolele eliminate din Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal ce vor fi adoptate miercuri prevad aplicarea unor impozite suplimentare pentru cei care au mai multe imobile cu destinatie de locuinta. Astfel, textul stipuleaza ca "persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta, care nu sunt inchiriate altei persoane, urmeaza sa plateasca in anul 2010 o 'taxa de solidaritate' reprezentand 50% din impozitul datorat in 2010 pentru prima locuinta detinuta, in afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozit pentru a doua, si 200% pentru a treia si umatoarele imobile," fata de nivelul normal de impozit datorat statului.

Citeste si:
În ce mod opțiunile sustenabile adaugă valoare proprietății tale
În ce mod opțiunile...

Cititi si: Soarta Romaniei se decide vineri

Leul coboara la un nou minim istoric


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.