Castigul mediu salarial in sectorul bugetar este de 2.239 lei, potrivit unui document al Ministerului de Finante

Guvernul isi propune sa reduca cheltuielile bugetare cu 5,39 miliarde lei prin diminuarea tuturor salariilor din sectorul bugetar, respectiv 1,06% din produsul intern brut, se arata intr-un document al MFP privind "impactul cheluielilor de personal aferente salariilor reduse incepand cu 1 iunie".

Astfel, aplicarea masurii de reducere a cheltuielilor salariale cu 25% in tot sectorul bugetar, respectiv la un numar de 1.360.376 bugetari, ar reduce cheltuielile statului cu salariile in cea de-a doua parte a anului cu 5,39 miliarde lei, se arata in nota de fundamentare a masurilor de reducere a cheltuielilor, obtinuta de NewsIn.

Reprezentantii Finantelor sustin, de asemenea, ca reducerea cu 15% a cheltuielilor cu asistenta sociala reprezinta o diminuare a cheltuielilor cu 5,209 miliarde lei, echivalentul a 1% din PIB.

Potrivit reprezentantilor Finantelor, in lipsa unei masuri de diminuare a prestatiilor sociale cu 15%, cheltuielile cu asistenta sociala in bugetul general consolidat ar fi ajuns la 69,464 miliarde lei, fata de cat erau prevazute in bugetul adoptat la inceputul acestui an, de 64,864 miliarde lei, din cauza "influentelor suplimentare din inrautatirea cadrului macroeconomic".

Cei mai multi bugetari din Romania, aproximativ 411.000, lucreaza in administratia centrala, cu aproape 50.000 mai multi decat in administratia locala si mai mult decat dublu fata de intreg pesonalul angajat in sistemul sanitar, arata acelasi document al ministerului de Finante.

Astfel, din totalul de 1.360.376 posturi ocupate in sectorul bugetar in luna martie 2010, cele mai multe posturi revin angajatilor din administratia centrala, urmati de salariatii din invatamant (389.910 persoane), si de personalul angajat in administratia locala - 364.654, se arata in documentul citat.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

Ministerul Finantelor sustine ca din numarul total de posturi ocupate in administratia publica centrala, respectiv 674.051, 345.681 de salariati lucreaza in institutiile finantate integral din bugetul de stat, 10.575 angajati lucreaza in institutiile finantate integral din bugetele asigurarilor sociale, 39.123 de bugetari sunt incadrati in institutiile subventionate din bugetul de stat si 278.672 de angajati lucreaza in institutiile finantate integral din venituri proprii.

Ce spune Lucian Croitoru despre masurile Executivului

Lucian Croitoru, consilierul lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), considera ca situatia economica a Romaniei a fost determinata de deciziile luate in perioada 2004-2008 si spune ca masurile asumate in prezent de Executiv tintesc exact "boala si problema de azi"- cheltuielile prea mari din sectorul public.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

"Situatia in care este Romania azi are cauze profunde si destul de indepartate in timp. Cauze profunde, pentru ca tin de nerestructurare, de masuri necesare care nu au fost luate la timp, iar indepartate in timp pentru ca Romania a pierdut o mare sansa, in 2004-2008, cand intreaga lume era in crestere. Romania, in loc sa faca ajustari cand avea la dispozitie resursele necesare - iar costul ajustarilor ar fi fost mult mai mic decat azi - nu a facut acest lucru, ci s-a angajat sa faca ocupare in sectorul public cu mult peste nevoi si capacitatea de a le sustine. S-au acordat cresteri salariale cu mult peste ce poate sa sustina pe termen mai indelungat Romania", a afirmat Croitoru in cadrul unei dezbateri.

El a apreciat ca solutia de reducere a cheltuielilor din sectorul public, aleasa de Executiv, este mai buna decat cea care implica o crestere a mai multor impozite, inclusiv a TVA si a impozitului pe venit.

Citeste si:
Românii care au câștigat cei mai mulți bani în 2022. Doar 5 județe...
Românii care au câștigat cei...

"Implicatiile recesioniste sunt mai mici in acest caz, decat in cazul cresterii taxelor si adreseaza exact boala si problema de azi: sectorul public are promisiuni de a cheltui mai mari decat resursele de care dispune. Aceasta solutie adoptata adreseaza chiar problema", a aratat Croitoru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.