Fondul Monetar International a inceput consultarile pentru evaluarea tarii. Care sunt primele concluzii?

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a inceput consultarile pentru evaluarea stadiului de indeplinire a conditionalitatilor si masurilor agreate in cadrul programului de asistenta financiara externa pe care Romania l-a incheiat cu Fondul, a anuntat MFP.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu a avut o intrevedere oficiala cu seful misiunii Fondului Monetar International (FMI), potrivit NewsIn.

Romania s-a incadrat in tinta impusa de FMI

Avand in vedere ca datele publicate de Ministerul Finantelor si citate de Wall-Street.ro ilustreaza o executie a bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului de 8,22 miliarde lei, Romania s-a incadrat in tinta impusa de FMI si prevazuta in Aranjamentul Stand-By, deoarece limita tintei de deficit a fost stabilita la 8,25 miliarde lei.

Legat de acest prim pas din procesul de revenire economica, seful FMI nu a vrut sa faca niciun comentariu, pana ce expertii nu isi vor incheia evaluarea. Pe de alta parte, oficialul a adaugat ca misiunea este "in proces de reevaluare a proiectiilor macroeconomice". Rezultatele finale privind realizarea indicatorilor bugetari conveniti cu FMI urmeaza a se stabili dupa centralizarea situatiilor financiare pe trimestrul I 2010, respectiv in a doua parte a lunii mai.

Crestere economica in prognoze negative

In ceea ce priveste discutiile avute de reprezentantii FMI cu patronatele, concluziile sunt mai putin optimiste, Fondul Monetar International (FMI) putand revizui in jos, din nou, prognoza privind cresterea economica a Romaniei din acest an, de 0,8%, scenariul cel mai bun fiind un avans zero, scrie Money.ro

Fondul a atras totodata atentia in continuare asupra deficitului, cheltuielile fiind mai mari decat ceea ce se produce. "Cheltuielile trebuie reduse, eventual prin restructurari sau prin alte mecanisme. De asemenea, reprezentantii FMI au sustinut necesitatea gasirii de surse suplimentare de finantare a deficitului bugetar, precizand ca analizeaza sursele cele mai nedureroase de compensare a deficitului", a declarat presedintele UGIR-1903, Ioan Coraci.

Atentie la Grecia! Falimentul poate fi "contagios"

Cu toate aceste probleme interne, tara noastra trebuie sa fie foarte vigilenta in respectarea angajamentelor agreate cu Fondul Monetar International (FMI), in contextul problemelor din Grecia, pentru a nu aparea riscuri suplimentare care sa se agraveze, a spus joi seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. "Romania trebuie sa fie foarte vigilenta in respectarea tuturor angajamentelor asumate pentru a nu aparea riscuri care se pot agrava in actuala situatie (n.r. din Grecia)".

Romania, hipersensibila la criza din Grecia


Potrivit Capital Economics, Bulgaria, Romania si Ungaria sunt tarile europene ale caror piete financiare au cea mai mare expunere la criza din Grecia.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Misiunea Fondului Monetar International este prezenta in Romania pentru a patra evaluare trimestriala, de care depinde acordarea celei de-a cincea transe, in valoare de 850 milioane euro. Expertii FMI poarta discutii cu reprezentantii Guvernului si cu cei ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR), precum si cu cei ai sindicatelor, asociatiilor de afaceri si bancilor.

La unele intalniri vor lua parte si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.