Business 1 Iunie 2009 01:26
Legea salarizarii unice va reduce discrepantele existente in prezent intre cel mai mare si cel mai mic salariu din economia romaneasca, de la 1 la 72, la 1 la 15. Principalii beneficiari ai acesteia vor fi profesorii, medicii si demnitarii. Insa legea nu va cuprinde toti bugetarii, angajatii BNR, ai regiilor autonome si ai societatilor comerciale ale statului, urmand sa 'beneficieze' de legi de salarizare speciale.
Discrepanta dintre cel mai prost si cel mai bine platit bugetar urmeaza sa fie diminuata de noua lege a salarizarii de la 1 la 72, la 1 la 15. Adevarul noteaza ca printre cei ce vor avea de castigat de pe urma acestei legi se si numara profesorii, medicii sau demnitarii. In cazul profesorului de liceu, cu o vechime de 6-10 ani, salariul actual este de 1.400 de lei net, cu tot cu sporuri. In grila de salarizare, profesorii sunt incadrati la sase salarii minime, ceea ce inseamna 3.600 de lei brut. Dascalul va avea un salariu net de 2.400 de lei, noteaza Adevarul.

Profesorii sustin ca sunt nemultumiti de pozitionarea pe grila de salarii si cer ca dascalul cu gradul II sa primeasca cel putin sapte salarii minime, iar cel cu gradul I sa primeasca noua salarii minime. „Pozitionarea profesorului de liceu pe nivelul II, cu sase salarii minime, adica vreo 3.600 de lei brut si aproximativ 2.400 de lei net, nu aduce vreo mare schimbare in privinta salariului“, a spus Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale.

Desi pentru profesori aceasta lege aduce cresteri salariale de aproape 50%, ea nu este favorabila si politistilor, salariile acesora urmand sa scada cu aproximativ 230 lei. In prezent, un politist are un salariu net de 2.753 de lei. In urma grilei de salarizare, politistul va primi sase salarii minime brute, ceea ce inseamna 3.600 de lei brut si 2.520 de lei net. Pe nivelul cei mai de jos al ierarhiei, unde se acorda 3,5 salarii minime, se afla agentul de politie debutant. In prezent, acesta primeste aproximativ 1.500 de lei net. In urma grilei, el va castiga aproximativ la fel, adica 2.100 de lei brut si 1.470 de lei net, mai noteaza Adevarul.

Desi legea e lege pentru toti, Cotidianul scrie ca nu toti bugetarii vor fi 'prinsi' de noua lege a salarizarii. Draftul legii unitare de salarizare a bugetarilor mentioneaza ca dispozitiile sale se aplica “personalului incadrat in institutiile publice, respectiv Parlamentul, Administratia Prezidentiala, autoritatea judecatoreasca, Guvern, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, alte autoritati publice, institutiile publice autonome, precum si institutiile din subordinea acestora”, toate acestea “finantate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale”. In plus, legea ar urma sa se aplice si personalului incadrat in institutii publice finantate din venituri proprii si subventii acordate din bugetele publice amintite mai sus. In ultimul rand, ar trebui sa fie inclus si “personalul din institutiile publice finantate integral din venituri proprii”.

Insa, potrivit lui Valentin Mocanu, secretarul de stat din Ministerul Muncii responsabil cu coordonarea lucrarilor pe marginea acestei legi, aceste prevederi exclud o serie de institutii publice, adica angajatii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ai regiilor autonome si ai societatilor comerciale ale statului.

Printre societatile comerciale care vor ramane in afara grilei se numara si cele mari, la care statul este actionar majoritar, si care inregistreaza datorii catre buget. Astfel, Compania Nationala de Cai Ferate CFR inregistreaza datorii de 400 de milioane de lei catre bugetul de stat. Compania Nationala a Huilei are, de asemenea, datorii de 1,2 miliarde de lei, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia este un alt mare datornic, cu 370 de milioane, mai scrie Cotidianul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.