Reprezentantii FMI au cerut Guvernului Romaniei, la negocierile purtate la Bucuresti, sa reduca gradual fondul de salarii de la 8 la 5% din PIB, in urmatorii patru ani, luand in calcul un PIB constant in aceasta perioada.

Atat Fondului Monetar International (FMI), cat si Comisia Europeana (CE) estimeaza ca economia Romaniei se va contracta in acest an cu 4%, urmand ca in 2010 sa se inregistreze o usoara crestere, cuprinsa intre 0 si 1%, scrie Wall-Street.

Reprezentantii Fondului au cerut reducerea fondurilor salariale in valoare absoluta, proportional cu contractia economica cu care ar putea sa se confrunte Romania. Sindicatele insa nu sunt de acord ca fondul de salarii sa se diminueze ca raport in produsul intern brut (PIB). Ba mai mult, in cazul in care are loc o contractie a economiei, acestia sustin ca ponderea salariilor ar putea sa creasca de la 8% din PIB in 2009 la 10-12% din PIB in 2010, daca valoarea efectiva a acestora ar fi constanta.

Inghetarea salariilor, reducerea sporurilor si concedierea

In ceea ce priveste respectarea cerintelor FMI, Emil Boc a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa comaseze masurile anuntate ca alternative de presedintele Traian Basescu si ministrul Muncii, Marian Sarbu. Ultimii doi spuneau, duminica, la congresul Publisind, ca acordul cu FMI a determinat Guvernul sa reduca cheltuielile bugetare cu 1,1%, iar solutiile la indemana ar fi pe de o parte inghetarea salariilor si reducerea sporurilor pana la 30% din nivelul salariilor, iar, pe de alta parte, reducerea personalului cu 5%. Boc a precizat duminica, la Realitatea TV, ca ambele masuri vor fi aplicate de Guvern.

Premierul a aratat ca cele mai multe reduceri si de cheltuieli si concedieri vor fi facute la nivelul ministerelor si al agentiilor sau al institutiilor aflate direct in subordinea Guvernului, astfel ca o serie dintre acestea vor fi comasate sau desfiintate. Boc a mai spus ca Executivul "va cobori" din nou la nivelul bugetarilor de lux pentru a le reduce veniturile similare cu ale celor care au fost deja ajustate, dand exemplul celor care incasau lunar de la buget 30.000 de euro. Premierul nu a spus care categorie de venituri va fi ajustata in curand.

Basescu vrea politici elaborate de ministere

Pe de alta parte, potrivit Wall-Street, Traian Basescu le-a spus functionarilor publici ca trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru atragerea fondurilor europene, aceasta fiind, in opinia presedintelui, misiunea lor principala, care ar trebui sa treaca peste "fluctuatia la putere" a partidelor politice.

"Toata dezvoltarea in Romania depinde defolosirea acestor fonduri (...) Proiectele zac prea mult, pana li se da drumul, ori asteapta avizul de la functionari publici, nu de la politicieni, ori sunt respinse pentru ca nu vreau sa-mi asum o semnatura finala, ori sunt gresite. Daca Romania nu reuseste in urmatorii ani sa traga banii, situatia se agraveaza. Aveti o misiune extrem de importanta, care trece peste fluctuatia partidelor la putere(...) M-as bucura daca ziua de azi ar insemna un semnal de asumare a responsabilitatii de catre functionari", a declarat, duminica, seful statului, reamintid de cele 5,9 miliarde de euro puse la dispozitie Romaniei de catre UE .

Totodata, Basescu a mai spus ca o alta indatorire a corupului functionarilor publici ar fi si elaborarea de politici, indatorire ce, in opinia presedintelui este plasata gresit intre saricinile politicienilor. "Lasam elaborarea de politici inca la mana politicianului, ceea ce este gresit. Dumneavoastra, functionarilor, va scrie in lege sa elaborati politici (...) Politicienii ignora atributiunile functionarului public, iar functionarul public isi ignora propriile atributiuni (...) Sunteti corpul de elita care ar trebui sa puna la dispozitia politicianului solutia".

Persoanele private de libertate nu resimt criza economica

Conform Wall-Street, reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) s-au declarat nemultumiti de faptul ca persoanele private de libertate primesc pensii si drepturi salariale si ca intretinerea unui puscarias costa statul roman aproape 1.800 lei pe luna. Potrivit unor surse apropriate negocierilor citate de agentia de presa NewsIn, reprezentantii Fondului sustin ca in zona persoanelor private de libertate nu se resimte criza economica.

"Reprezentantii FMI nu inteleg cum o persoana care a comis delicte in Romania isi poate primi in puscarie pensia de la stat sau cum alti
puscariasi pot primi 600 lei pe luna, adica echivalentul salariului minim pe economie, doar pentru ca isi continua studiile sau pentru ca urmeaza programe de reconversie profesionala, fara a fi obligati sa presteze un serviciu in schimbul acestor bani", spun sursele citate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.