Dupa redeventele platite statului roman pentru resursele scoase din pamant - doar 270 milioane euro pe an - rezulta ca bogatia Romaniei este un mit.

Scandalul concesiunilor din Marea Neagra a adus in atentia opiniei publice modalitatea prin care statul foloseste bogatiile naturale ale Romaniei in interesul cetatenilor tarii. Principala hiba a povestii Sterling se refera exact la schimbarea tipului de acord: initial, statul avea un contract de impartire a productiei, ulterior transformat intr-un contract de concesiune exclusiva pentru investitor, statul primind doar redevente din productia realizata.

Cat primeste insa statul pe bogatiile subsolului, pe care le folosesc firmele, private sau de stat? Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), in 2007, totalul taxelor si redeventelor s-a ridicat la 900 de milioane de lei - adica doar 270 de milioane de euro.

E mult sau e putin?

Petrom plateste o redeventa de 5,6 euro pe tona de titei
extras, desi pretul petrolului a crescut in perioada 2007-2008 de trei ori pana la valoarea istorica de 147 de dolari barilul (o tona are circa 8 barili de titei). Poate si din aceasta cauza, Petrom a avut, in 2007, un profit net de 1,77 miliarde de lei (530 de milioane de euro). In afara acestei situatii speciale, pe ultima lege a petrolului, redeventa ajunge pana la 13% pentru productia de titei si gaze, situata mai apropiata de cea normala - pentru exploatarile din Golful Mexic se percepe o redeventa de 16%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.