Valul crizei economice isi continua extinderea pe piata locala a fortei de munca. In ultimele doua luni, companii din peste 30 de judete au provocat aproape 50.000 de disponbilizari in mediul privat, ridicand numarul somerilor la 150.000 de persoane, conform declaratiilor presedintelui CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

"Somajul practic s-a dublat in ultimile doua luni si a ajuns in mediul privat la 150.000 de disponibilizati. A aparut o situatie de stagnare, blocari de investitii si o scadere semnificativa a comenzilor la export", atrage atentia presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), potrivit NewsIn.

Nicolescu a precizat ca "pentru ca aceasta situatie sa nu scape de sub control este nevoie ca noul guvern sa stimuleze obtinerea fondurilor europene si sa subventioneze diferenta de dobanda a creditelor contractate de IMM-uri inainte de declansarea crizei in Romania".

Potrivit presedintelui CNIPMMR, cele mai afectate judete sunt Botosani si Suceava, unde rata somajului in mediul privat a atins cota de 4%.

Acceseaza Wall-Street.ro pentru ultimele informatii legate de criza economica.

"Problemele cele mai mari sunt in industria siderurgica si in industria constructoare de masini. Somajul din privat ar putea ajunge la 4%, iar cei mai multi someri ar putea rezulta din industriile care activeaza la export pentru ca s-a diminuat deja numarul contractelor economice in industria textila, chimica, mecanica si cea a mobilei", a explicat Nicolescu.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca numarul somerilor din Romania ar putea ajunge la 34.000 de persoane in mai 2009, dublu fata de nivelul de aproape 17.000 de persoane, estimat pentru sfarsitul anului curent.


Situatia se anunta insa mai serioasa decat estimarile guvernamentale. Potrivit presedintelui ARACO, citat de NewsIn, peste 70.000 de angajati din constructii vor fi trimisi in somaj pana la inceputul lunii ianuarie si alti 35.000 de muncitori pot fi disponibilizati in primele luni ale anului viitor, urmand sa primeasca 75% din salariu din ianuarie pana in martie 2009.


Domeniul agricol pare a fi la fel de afectat ca si cel al constructiilor. "Agrostar a depus la Ministerul Agriculturii si la Ministerul Muncii o nota prin care cere trecerea in somaj tehnic a circa 50.000 de agricultori, dar cu siguranta numarul acestora va fi mai mare, pentru ca, deja, multe societati din agricultura se afla in incapacitatea de a-si continua activitatea. Astfel, estimez ca in curand 75% dintre angajatii afiliati Agrostar vor intra in somaj tehnic", declara in urma cu doua saptamani presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar, Stefan Niculae.

  • Liderii sindicali anticipeaza o explozie a numarului de someri in 2009

Tinand cont de faptul ca peste trei sferturi din angajatii romani - peste 3,7 milioane - activeaza in domeniul privat, iar pentru urmatoarea perioada, prognozele de pe piata fortei de munca nu sunt favorabile, liderii principalelor confederatii sindicale din Romania anticipeaza o explozie a numarului de someri in 2009, la 1,2 milioane de persoane, in conditiile in care sustin ca detin informatii ca aproape 500.000 de romani doresc sa se intoarca in tara din Spania si Italia, anul viitor, conform NewsIn.

Nici pe plan international lucrurile nu merg ca pe roate. Mai multe detalii despre situatia la nivel global gasiti in Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.