OMV Petrom, cea mai mare companie din Romania si lidera pietei petroliere locale, a dat publicitatii explicatiile cu privire la evolutia preturilor carburantilor, ca reactie la un raport al Guvernului desfasurat zilele trecute, potrivit caruia pretul carburantilor a fost majorat nejustificat in 2010.

"Nu comentam informatiile si nici calificativele aparute in presa referitoare la companii petroliere", se precizeaza intr-o declaratie transmisa presei.

Conform datelor prezentate de companiile petroliere, a rezultat ca, in cursul anului 2010, ponderea taxelor in structura pretului la pompa a scazut de la 52,5% la inceputul anului la 49,8% la sfarsitul perioadei (inclusiv in contextul cresterii TVA la 24%), aspect de natura sa certifice faptul ca nivelul de crestere al preturilor la pompa nu poate fi justificat din punct de vedere al unei poveri fiscale.[Preturile carburantilor, umflate "cu pompa"]

  • Care sunt explicatiile Petrom?

"Preturile practicate de Petrom au o evolutie dinamica bazata pe cotatiile internationale la carburanti precum si pe concurenta pe piata. In plus, preturile sunt influentate de politica fiscala si de cursul de schimb.


Componenta de taxe in pretul carburantilor reprezinta circa jumatate din pretul carburantilor. Petrom reflecta cotatiile internationale intr-o maniera moderata.

Preturile practicate de Petrom continua sa fie printre cele mai mici din Romania iar pretul mediu aplicat de catre operatorii din Romania este printre cele mai mici din Uniunea Europeana.

Nu comentam modul in care ANAF a interpretat informatiile oferite de catre companiile petroliere", precizeaza reprezentantii companiei.

De asemenea, Petrom a atasat si un grafic al evolutiei pretului benzinei si motorinei.

*Calculul a fost efectuat pe baza mediilor lunare ale pretului de referinta Petrom.

La inceputul saptamanii acesteia, in urma unor proteste ale soferilor, manifestate in benzinariile din toata tara, companiile petroliere au fost verificate pentru a se afla motivatia majorarii cu 20% a pretului carburantilor in anul 2010. In urma demersului, Petrom si Rompetrol au redus preturile la benzina si motorina, cu 0,04 respectiv 0,03 lei/litru, ca urmare a sistarii colectarii taxei de 0,01 dolari pentru Fondul Special de Produse Petroliere.

Citeste si:
Prețul motorinei a ajuns sub pragul de 7 lei. Cât costă benzina în...
Prețul motorinei a ajuns sub...

  • Care sunt explicatiile Rompetrol?

Reprezentantii Rompetrol au explicat recent ca 49% din pretul de la pompa pentru benzina reprezinta totalul sumelor virate catre stat, respectiv 46% in cazul motorinei, scrie Wall-Street. In urma cu doua saptamani, oficialii companiei precizau ca pretul carburantilor este influentat constant de o serie de factori, majoritatea independenti de activitatile companiilor petroliere. Este vorba despre variatiile cotatiilor internationale la produse finite (benzina si motorina) sau conditiile economice la nivel local, regional si international.

Citeste integral replica si explicatiile Rompetrol pe wall-street.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.