In aceasta perioada de volatilitate excesiva a pietelor de capital, specialistii din domeniu se impart in doua categorii: cei care recomanda cumpararea prudenta, in cantitati mici si cei care sugereaza sa stam pe cash cu multa rabdare
Pentru cei care decid sa cumpere incet si sigur, specialistii consultati de Wall-Street au facut o serie de recomandari de emitenti atractivi, cu potential de dezvoltare pe termen mediu si lung.

Multi emitenti au ajuns, in aceasta perioada, la valori foarte atractive, mai ales daca tinem cont de rezultatele lor financiare si de faptul ca economia romneasca a fost afectata doar tangential de problemele care afecteaza economia mondiala.

Pentru cineva care isi fundamenteaza acum portofoliul este recomandata “o diversificare a acestuia, astfel incat sa contina si societati clasice (cele financiare, care pot fi considerate subevaluate), dar si din domenii cu un potential ridicat de crestere in actuala conjunctura internationala (societati care se ocupa cu productia de utilaje petroliere, operatiuni de prospectiuni si foraj, societati care se ocupa cu productia de ingrasaminte chimice, sau cele conexe domeniului agricol)”, a declarat, pentru Wall-Street, Cristian Negoita, broker la Confident Invest.

Acesta a mai recomandat o selectie a actiunilor ce vor fi incluse in portofoliu dupa o analiza atenta a situatiei financiare si a tuturor factorilor care pot influenta analiza ulterioara a activitatii acestora.

Azomures si BRD – in fruntea recomandarilor

Rodica Monica Manea, broker la SSIF Carpatica Invest SA a explicat ca Azomures se afla printre cele mai atractive companii, avand unul din cele mai bune randamente in ce priveste profitul, cu un EPS de 0.22. “Tinand cont de evolutia preturilor la ingrasaminte pe plan international consideram pretul in piata unul extrem de mic in continuare, in perspectiva unor rezultate foarte bune”, a declarat aceasta.

In sectorul bancar, se mizeaza pe BRD, care are un randament bun in ciuda scaderii profitului si isi consolideaza pozitia pe piata. “BRD are in acest moment un PER de 12 ceea ce o face extrem de atractiva pentru acest sector”, a mai spus reprezentantul Carpatica Invest.

Aceasta mai recomanda Rompetrol Well Services ca o companie care nu a dezamagit investitorii nici in perioadele anterioare si care are un PER extrem de mic, de 4.34, la un pret de 0.64, si un raport pret/val. contabila (P/BV) de 1.19. “In conditiile in care piata petrolului ramane una din cele mai importante in domeniul energiei, PTR isi va creste cifra de afaceri si randamentul”, a mai spus Manea.

Alte recomandari ale acesteia se indreapta catre Broker Cluj, societate cu potential care are un pret pe actiune sub valoarea nominala de 0.5, dar si catre SIF Transilvania, pe care o considera cea mai atractiva companie din sectorul societatilor de investitii, din punct de vedere al VUAN-ului.

Marcel Murgoci, director operatiuni la Estinvest, recomanda operatiunea de investirea pe parcursul mai multor sedinte de tranzactionare, sumele fiind distribuite in mod egal. “Obiectul investitiei il pot face actiunile Petrom, BRD, Banca Transilvania, Azomures, Transgaz si SIF1. Legat de Azo, o consider mai degraba o investitie pe termen scurt”, a explicat Murgoci.

Investitie, speculatii si derivate

Pe termen lung, piata de capital ramane o alternativa buna la alte tipuri de plasament. Raportat situatia actuala a bursei si la nivelele preturilor emitentilor, Andreea Ciobanu, responsabil departament analiza la Intercapital Invest, recomanda unui investitor “sa se gandeasca la un termen de investitie mai mare. Aceasta este o varianta si cred ca este cea care presupune un risc mai moderat”, a declarat analista.

O alta varianta este aceea de a specula variatii pozitive pe termen scurt ale pietei. “Aceasta este insa o alternativa mai riscanta, fiind greu de anticipat evolutiile de scurt moment ale bursei. Pentru ambele variante si avand in vedere contextul actual as recomanda investitia in actiuni lichide si m-as orienta mai ales catre sectorul bancar”, a continuat aceasta.

Andreea Ciobanu recomanda ca alternativa de investitii in piata de capital instrumentele financiare derivate. “Acestea presupun un risc destul de ridicat si existenta unei experiente la bursa mai mare, dar si operatiunile de arbitraj. Partea buna prin investitia in instrumente financiare derivate este aceea ca se pot obtine castiguri atat in conditii de crestere la bursa, cat si de scadere”, a conchis analista.

Mail multe informatii s imagini in Wall-Street.

Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.