Ministerul Finantelor va schimba statutul Casei de Economii si Consemnatiuni pentru a o privatiza. Eugen Radulescu, presedintele institutiei: “CEC nu va mai fi un animal ciudat pe piata bancara”

Statul roman nu a primit inca nici o oferta ferma pentru cumpararea CEC. In asteptarea doritorilor, Ministerul Finantelor se pregateste sa schimbe statutul CEC, pentru a-l transforma intr-o banca asemenea celorlalte. Poate cea mai importanta consecinta a schimbarii statutului CEC va fi pierderea garantiei statului pentru depozitele constituite de persoanele fizice.

CEC va putea efectua toate operatiunile specifice bancilor comerciale, dar va pierde garantia totala a statului pentru depozitele constituite de persoanele fizice, din momentul finalizarii privatizarii, prevede proiectul de ordonanta pentru modificarea statutului Casei de Economii si Consemnatiuni, elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), a spus ieri noul presedinte al CEC, Eugen Radulescu. "Din momentul schimbarii statutului, CEC nu va mai fi un animal ciudat pe piata bancara romaneasca, ci o banca normala", declara Radulescu.

In acest moment, CEC este detinut in intregime de stat prin intermediul MFP, care garanteaza toate depozitele constituite de populatie si acorda finantari doar persoanelor fizice si IMM-urilor. Modificarea statutului este esentiala pentru scoaterea la privatizare a institutiei, care se va intimpla in acest an, simultan cu privatizarea Bancii Comerciale Romane, varianta vinderii celor doua institutii bancare "la pachet" fiind abandonata. Eugen Radulescu considera ca cele doua privatizari vor aduce mai multi bani la buget daca intre cele doua procese va exista un anumit decalaj. "Cu cit trece timpul, preturile BCR si CEC cresc, iar cel care va ramine la urma va fi vindut cu 10a mai scump. De aceea cred ca CEC ar trebui vindut intii", spune Radulescu.

CEC va intra pe piata cardurilor

Pina la sfirsitul anului, CEC va emite carduri de debit sub sigla VISA, solutia tehnica urmind sa fie introdusa de HP Romania, a declarat ieri vicepresedintele CEC, Ion Ilie. Conform caietului de sarcini, CEC va achizitiona 135 de ATM-uri (bancomate), 1.000 de POS-uri, care vor fi instalate exclusiv in unitatile teritoriale ale bancii, si 50.000 de carduri cu banda magnetica. Banca va externaliza activitatea de procesare a tranzactiilor prin carduri, utilizind un sistem propriu de back-office care va asigura interfata intre sistemul informatic al CEC, unitatile teritoriale si procesator. CEC are un capital social de 1.497 miliarde lei, un numar de peste 9.000 de salariati si o retea teritoriala formata din mai mult de 1.400 de unitati. Activele bancii s-au situat, la finele anului 2004, la circa 52.000 miliarde de lei, rezultat care a plasat institutia de credit pe locul patru in sistemul bancar autohton. In privinta rezultatului exercitiului, CEC a consemnat un profit net de 589 miliarde lei.

Obiectivele CEC pentru 2005

• cresterea creditelor de peste trei ori fata de 2004
• mentinerea cotei de piata dupa totalul activelor, respectiv 5,9% (locul patru in sistemul bancar)
• "fabricarea" unei strategii de mentinere a numarului de unitati, singurele restructurari fiind prevazute la nivelul personalului, dar fara miscari ample
• scoaterea pe piata a unui credit de 50.000 euro
• intrarea pe piata transferurilor de bani din strainatate


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.