Gazele naturale sunt o sursa eficienta de energie primara, cu efecte pozitive asupra mediului. Pentru transportul catre pietele din vestul Europei, estul se lupta in proiecte. Colaborarea cu alte companii de profil ar putea creste semnificativ valoarea Transgaz
Compania Nationala de Transport de Gaze a intrat pe bursa la sfarsitul anului trecut, cand s-au pus la bataie 10% din actiunile companiei, oferta suprasubscrisa de aproape 28 de ori. Drepturile de alocare au atins un maxim de 335 lei, insa in 2008, pretul lor a pierdut 40%, apropiindu-se vertiginos de pretul de subscriere, de 191,92 lei.

Profilul companiei

Transgaz (TGN) este singurul transportator national de gaze naturale, facand legatura intre companiile care se ocupa cu extractia si distribuitorii autorizati. Societatea este detinuta de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) cu 75,01% si Fondul Proprietatea (14,99%), 10% fiind free-float.Pentru activitatea de tranzit extern, Transgaz are incheiate trei contracte, doua cu Gazprom Export cu scadenta in 2011 si 2023 si unul cu Bulgargaz cu scadenta in 2011.

Perspective

Compania are oportunitati de crestere, avand in vedere ca acum foloseste mai putin de jumatate din capacitatea de transport. Consumul de gaze naturale in Romania a inregistrat o usoara crestere in primele patru luni din acest an si se preconizeaza mentinerea acestui trend pe tot parcursul lui 2008 (o crestere pana la 17,28 mld mc, fata de 16,36 mld mc in 2007). MEF intentioneaza sa suplimenteze lichiditatea pana in toamna la BVB, prin alocarea catre cei despagubiti in urma nationalizarilor comuniste, care au solicitat compensarea cu actiuni TGN.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.