Business 2 Iulie 2008 11:42
Lupta cu inflatia ridica tot mai multe probleme autoritatilor insarcinate cu diminuarea acesteia. Astfel, Banca Central Europeana (BCE) ar putea majora dobanda cheie cu 0,25% pana la 4,25% puncte procentuale cu scopul de a proteja economia de cresterea inflatiei.
Stare de alerta la Banca Centrala Europeana Gestul este unul destul de riscant in conditiile in care cresterea economica este pe cale sa incetineasca , a comentat AFP, conform NewsIn. Masura aceasta "pare aproape sigura si a fost luat in considerare de toti jucatorii de pe piete", a declarat, pentru AFP, un economist de la banca elvetiana UBS, Stephane Deo.

De altfel, presedintelui BCE ii place sa repete ca "nu avem decat o tinta de urmat", modalitate de a reaminti ca prin Tratatul de la Maastricht Bancii Centrale Europene i-a fost conferita o singura misiune prioritara: combaterea inflatiei, comenteaza AFP, conform NewsIn.

Apoi, AFP anticipeaza ca argumentul acesta al tintei de urmat, misunea conferita BCE prin Tratatul de la Maastricht de combatere a inflatiei va fi si argumentul cu care , Jean-Claude Trichet, va justifica, joi, probabila majorare a dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, pana la 4,25% pe an, relateaza NewsIn.

Catalina Constantinescu, senior economist in cadrul ABN AMRO (Romania) considera ca „majorarea cu 25 puncte de baza a dobanzii BCE este iminenta cu atat mai mult cu cat presiunile inflationiste s-au accentuat semnificativ”.

Potrivit estimarilor preliminare, in luna iunie inflatia anuala a ajuns la 4% in zona euro.

„Efectul acestei majorari va fi de diminuare a diferentialului de dobanda dintre monedele cu un randament mai ridicat si euro, ceea ce va diminua implicit atractivitatea acestora, in conditiile in care dobanzile celorlalte monede ar ramane constante”, a declarat pentru MoneyBox, Constantinescu.

Banca Central Europeana cu sediul la Frankfurt nu a mai intervenit asupra nivelului dobanzii cheie din luna iulie a anului trecut renuntand pana in acest moment la tendinta de majorare a dobanzii de politica monetara din cauza declansarii crizei subprime din Satele Unite ale Americii.

In acest fel, prin miscarea anticipata, dobanda de referinta a Bancii Central Europene ar ajunge la un nivel maxim al ultimilor 7 ani. In cadrul sistemului financiar-bancar autohton, una din consecintele cele mai importante ar fi scumprirea creditelor in euro.

De altfel, cresterea cererii de credite este unul din motivele de ingrijorare pentru Banca Nationala a Romaniei (BNR), a carei misiune a devenit foarte delicata in contextul crizei financiare internationale (criza Subprime, criza cu grad ridicat de risc, din Statele Unite ale Americii) si al cresterii inflatiei.


Despre autor:

Sursa: Moneybox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.