Saptamina a debutat cu un leu intarit fata de marile valute, euro si dolar, in schimburile din piata valutara bancara, dar ascensiunea sa nu are nici o legatura cu incertitudinea rezultatului alegerilor sau cu evolutiile din piata internationala, sustin analistii. Ieri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un rezultat al tranzactiilor in care moneda nationala a cistigat 432 de lei (in crestere cu 1,44%) fata de dolar si 425 lei (1%) fata de euro. Un dolar se schimba pentru 29.318 lei si cotatia euro/leu stabilita ieri a fost de 38.976 de lei. "Piata romaneasca este oarecum insularizata, n-are importanta ce se intimpla in cea internationala, unde ieri s-a stabilizat usor dolarul fata de euro. La rindul ei, tensiunea alegerilor n-a influentat piata valutara, nici n-are cum s-o faca deocamdata. In general, investitorii straini sint mai nervosi la astfel de evenimente si ei nu vor intra in piata decit dupa 5 aprilie 2005. Pur si simplu a existat in piata o cerere mai mare de lei decit de euro sau de dolari si astfel moneda nationala s-a intarit", ne-a declarat Radu Craciun, analist-sef al Bancii ABN Amro Romania.
Desi datele BNR nu includ decit ceea ce se intimpla pe piata bancilor, exista schimburi masive de bani in afara acesteia, la casele de schimb valutar, sume care intra in ziua urmatoare in tranzactiile dintre banci, a observat Dragos Balaci, dealer la Banc Post. "Populatia schimba in aceasta perioada masiv valuta la casele de schimb, fara ca aceste tranzactii sa fie incluse in raportarile BNR. Valuta schimbata de populatie sau de firme la casele de schimb valutare ale bancilor poate echilibra tranzactiile din ziua urmatoare. Mai ales in situatia in care schimburile depasesc suma de 10 milioane de euro. Acesti bani se vor tranzactiona in ziua urmatoare in piata interbancara", a spus Balaci.
In plus, analistii spun ca excesul de valuta din piata ar putea fi atribuit si faptului ca bancile comerciale schimba masiv capitalurile pe lei. Asta pentru ca exista o presiune din partea clientilor care cer lei, iar depozitele pe termen scurt in lei sint mai profitabile decit cistigurile pe euro sau dolar, adauga observatorii pietei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.