Cresterea economica din ultimii ani, expansiunea companiilor si migratia muncitorilor in strainatate au adus Romania in pragul unei crize a fortei de munca. Constructiile, industria textila si serviciile - domeniul hotelier si restaurante - sunt doar cateva dintre sectoarele care au nevoie de muncitori, iar deficitul se manifesta atat in cazul fortei de munca necalificata, cat si in cazul specialistilor.

Lipsa personalului calificat se accentueaza si chiar se dubleaza de la an la an. Potrivit unui studiu al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), peste 70% dintre IMM-uri se confrunta cu deficit de forta de munca, nivel dublu fata de procentul calculat in urma cu un an. "Mai mult de 400 de mii de IMM-uri nu reusesc sa isi asigure forta de munca si daca si-o asigura calitativ sunt probleme majore. Prima problema si cea mai grava este problema muncitorilor calificati. A doua problema o reprezinta specialistii cu grad mediu de calificare, aici avem operatorii chimisti, inginerii de vanzari, a aparut un deficit la nivel de studii superioare, deficientele cele mai mari se intalnesc la ingineri electronisti", spune presedintele CNPIMM, Ovidiu Nicolescu.

O solutie pentru echilibrarea pietei este angajarea de muncitori din strainatate, trei din patru firme luand in considerare aceasta varianta.

Sectorul constructiilor este cel mai afectat de lipsa muncitorilor, iar Patronatul Societatilor din Constructii a anuntat deja ca va importa masiv forta de munca in perioada urmatoare, din tari precum China, Bulgaria, Turcia, Ucraina sau Republica Moldova, adica de acolo unde salariile sunt mult mai mici decat in Romania.
Criza de resurse umane nu au ocolit nici domeniile mai bine platite, cum este cel bancar. Aici, lipsa fortei de munca specializata este acuta, iar angajarea tinerilor fara experienta afecteaza atat siguranta, cat si eficienta serviciilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.