Guvernul a anuntat ca ridica pragul de detinere de la 0,1% din capitalul social la 5%. Propunerea va fi discutata in Parlament saptamina viitoare. Una dintre variante era eliminarea oricarui prag de detinere, dar propunerea a fost respinsa pentru a nu se crea posibilitatea "preluarilor ostile". Lupta pentru schimbarea managementului la societatile de investitii financiare a inceput de citiva ani buni, dar in acest an ea a iesit in evidenta fiind reflectata de mass-media. Schimbarea se poate face mai usor daca pragul de detinere se majoreaza. Daca pentru jucatorii de pe piata de capital majorarea pragului de detinere este un lucru bun, pentru actualii manageri inseamna de fapt inceputul sfirsitului.

Lupta pentru preluarea societatilor de investitii financiare (SIF) se da pe mai multe fronturi. Un prim pas a fost facut, guvernul anuntind ca ridica pragul de detinere de la 0,1% din capitalul social la 5%. Brokerii insa asteapta din partea Executivului fapte, nu vorbe.

Presedintele Comisiei de buget, finante, banci din Senat, Varujan Vosganian, a declarat ieri ca "s-a primit un raspuns la discutia pe care am avut-o cu SIF-urile. Am facut atunci o propunere sa avem un prag de 1-5% de crestere pe cotele pe care le pot detine actionarii. Guvernul a ales solutia de 5%. Propunerea probabil o vom dezbate saptamina viitoare. Eu am socotit ca a elimina acum orice prag nu este bine pentru ca trebuie sa evaluam preluarile ostile prin ordine de plasament colectiv si sa nu schimbam acum natura SIF-urilor".

Cum au mers SIF-urile

Statistic vorbind, de la inceputul anului 2005 pina in prezent indicele bursier al societatilor de investitii financiare (BET-FI) s-a majorat cu 38,78%, mult peste media bursei. Numai ca in acest an, spre deosebire de ceilalti, cresterea n-a mai fost una lina, ci plina de neprevazut. Astfel, in primele doua luni indicele BET-FI a crescut cu 88,51%, pentru ca in martie sa sufere o corectie (cadere) de 32,26%. Luna aprilie pare a fi una de bun augur pentru SIF-uri, indicele BET-FI majorindu-se in aceste 12 zile cu 8,69%. O crestere destul de buna, mai ales ca rezultatele financiare pe anul 2004 si dividendele acordate actionarilor nu sint exceptionale. Potrivit datelor anuntate pina in prezent de catre SIF-uri, dividendul este de 500 de lei pe actiune la SIF Banat-Crisana, de 600 de lei pe actiune la SIF Moldova si de 650 de lei la SIF Oltenia. Sumele anuntate vor fi impozitate.

Cine vrea de fapt SIF-urile

Lupta pentru schimbarea managementului la societatile de investitii financiare a inceput de citiva ani buni, dar in acest an ea a iesit in evidenta, fiind reflectata de mass-media. Cele mai vinate in prezent sint SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia. Deja la SIF Banat-Crisana un grup de investitori sloveni si-a depus candidatura pentru functia de manager. La SIF Oltenia, un alt grup de investitori, de aceasta data cehi, este interesat de preluarea managementului. Lucru care se poate face mai usor, daca pragul de detinere se majoreaza de la 0,1%, cit este in prezent, la 5%. Daca pentru jucatorii de pe piata de capital majorarea pragului de detinere este un lucru bun, pentru actualii manageri inseamna, de fapt, inceputul sfirsitului.

Primul cap a cazut

Este clar: in lumea societatilor de investitii financiare au loc schimbari mari. Nimic nu parea a-i uni pe fostii manageri. Iar primul cap cazut a fost cel a lui Teodor Horia Mihaescu, care ocupa functia de presedinte la SAI Muntenia Invest, societate care administra SIF Muntenia. De fapt, schimbarea lui Teodor Horia Mihaescu este privita de brokeri ca o adevarata surpriza, dat fiind faptul ca, nici in momentul in care a izbucnit scandalul legat de privatizarea CICO, scaunul acestuia nu s-a miscat. Mai nou, nici presedinta Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Gabriela Anghelache, nu se simte prea bine, ea fiind acuzata oficial de procurorii anticoruptie ca s-a implicat in afacerea Bucur Obor. Asa ca incep mari miscari si se asteapta schimbari importante si pe piata de capital din Romania.

O explozie a tranzactiilor

Pe termen scurt, specialistii cred ca vom asista la o explozie a tranzactiilor cu actiunile societatilor de investitii financiare. "Multe persoane au actiuni la SIF-uri prin rude, iar o data cu majorarea pragului de detinere vor dori sa le treaca pe numele lor. Pe termen lung, cred ca pretul actiunilor la SIF-uri va creste cu siguranta", sustine Marius Plugaru, director Ieba Trust. Si directorul societatii Intercapital Invest, Razvan Pasol, este convins ca "daca se va adeveri aceasta informatie, automat pretul actiunilor la SIF-uri va creste. Din pacate, guvernul a mai anuntat, mai demult, un prag de 1%, iar acest fapt nu s-a intimplat. Asa ca asteptam. Eu cred ca schimbarea pragului se va face printr-o lege sau modificare a legii actuale, deoarece schimbarea lui in Adunarea Generala a Actionarilor la societatile de investitii financiare se va face mai greu".

Actiuni gratuite de 70.000 de euro

Potrivit senatorului Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget, finante, banci din Senat, "a sosit de la guvern raspunsul la propunerea pe care am facut-o pentru demutualizarea bursei, adica pentru transferarea gratuita pentru membrii ANSVM a cotelor egale, care sint in numar de 67".

Declaratia senatorului pare o veste buna pentru societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) . Directorul SSIF Ieba Trust, Marius Plugaru, sustine ca "valoarea de piata a actiunilor care ar urma sa fie primite de fiecare societate de servicii de investitii financiare se invirte in jurul sumei de 70.000 de euro. "Este normal ca SSIF-urile sa primeasca aceste actiuni gratuite, deoarece ele au adus de fapt banii", spune Marius Plugaru, care nu uita sa adauge ca valoarea contabila a actiunilor este in fapt mult mai mica.

Domnia sa inca nu este convinsa ca acest lucru se va si intimpla, pentru ca nu intotdeauna ceea ce spun politicienii chiar devine litera de lege. De fapt Ministerul Finantelor, prin vocea lui Ionut Popescu (foto) inca nu a facut public faptul ca SSIF-urile vor primi gratuit actiunile. "Sa vedem scris in lege acest aspect, si apoi mai vedem", mai zice Plugaru. Si directorul Intercapital Invest, Razvan Pasol, asteapta sa vada daca transferarea se va face cu titlu gratuit, deoarece in acest moment totul este doar in stadiul de discutii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.