Ieri a fost produs primul telefon Nokia, cu stampila romaneasca. Din fabrica de la Jucu, vor iesi pe piata mobile pentru cumparatorii din Europa, Africa si Orientul Mijlociu.

Primul model asamblat la Cluj este Nokia 1200. Mobilul a fost folosit ieri, in jurul orei 11,30, de vicepresedintele concernului, Juha Putkiranta, pentru a-l suna pe ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Tapio Saarela. Acest apel a marcat momentul inaugurarii primei linii tehnologice pentru asamblarea telefoanelor mobile din Romania. Telefoanele cu numarul 2 si 3 au fost daruite presedintelui CJ Cluj, Marius Nicoara, si primarului de Cluj-Napoca, Emil Boc, care, desi n-are nici o legatura cu fabrica, a fost prezentat de John Guerry, directorul Nokia Romania, drept reprezentant al cetatenilor care vor lucra la Jucu, precizeaza Adevarul.

Oficialii Nokia nu au facut publice salariile romanilor, accentuand insa, ca ei vor avea o masa calda si bonuri de masa. Se pare insa ca un muncitor la banda de productie castiga 800 de lei - informatie culeasa de la taranii din Jucu, veniti, ieri, la poarta intreprinderii, ca s-o viziteze. „Ne-a anuntat preotul la slujba ca se deschide si vrem s-o vedem, dar nu ne lasa”, ne-a spus o femeie care venise cu nepoata de trei ani. Nu am reusit sa obtinem nici cate telefoane model 1200 vor fi produse aici zilnic. Dar ne-a venit in ajutor primarul, care a „auzit” ca vor fi 20 de tiruri, dezvaluie Gandul.

Pentru moment, la Jucu au fost angajati 350 de muncitori. Pana la sfirsitul anului, Nokia Romania va avea 1.200 de angajati pe liniile de productie si 100 de functii manageriale. Pana la sfirsitul lui 2009 vor fi 3.500 de angajati, spune producatorul finlandez.

„Sintem incintati de faptul ca oamenii din Romania, care ne impartasesc viziunea, sint dornici sa vina sa lucreze la Nokia. In fiecare saptamina, noi angajati se alatura echipei noastre. Fabrica de la Cluj va deveni o parte importanta a retelei noastre globale de centre de productie si va opera conform acelorasi procese, cerinte de calitate si standarde, regasite in toate fabricile Nokia“, a spus Juha Putkiranta.

Vicepresedintele Nokia, a declarat ieri la eveniment ca nu poate sa spuna exact care va fi durata prezentei Nokia la Jucu, dar spera ca e o investitie pe termen lung. Acesta sustine ca „judetul Cluj a fost ales pentru fabrica Nokia pentru ca forta de munca este calificata si zona este aproape de pietele de desfacere vizate de Nokia, respectiv Europa de Est, Africa si Orientul Mijlociu“. „Am ales Jucu pentru apropierea de pietele de desfacere, apoi pentru ca in judetul Cluj exista o traditie industriala care ne-a ajutat sa ne alegem angajatii. In anii urmatori, aceasta zona se va transforma radical si va deveni o zona tehnologica“, a spus Putkiranta. Potrivit Cotidianul, pentru oficialii Nokia este foarte important faptul ca in urma cu sapte luni a inceput constructia fabricii, iar acum se produc primele telefoane. Din punct de vedere al costurilor si al logisticii, fabrica de la Jucu e mai avantajoasa decit cea de la Bochum din Germania.

Presedintele sindicatului Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, va demara in cel mult doua saptamani, un sindicat la fabrica Nokia din comuna Jucu, pentru a oferi siguranta angajatilor si a preintampina situatia fabricii din Bochum, care a fost inchisa. "Suntem in curs de constituire a Sindicatului Nokia. Sper ca in doua saptamani acest sindicat va avea personalitate juridica, iar din acel moment vom solicita conducerii Nokia Jucu negocierea contractului colectiv de munca", a declarat Pop. Ziua relateaza ca pentru constituirea sindicatului este nevoie de un numar minim de 15 angajati, ceea ce nu este o problema la fabrica din Jucu, unde sunt cateva sute. "Nu are importanta numarul sindicalistilor cata vreme sindicatul va fi afiliat la o confederatie reprezentativa cum e Cartel Alfa", a adaugat presedintele Cartel Alfa Cluj. In contractul de munca de la Nokia, se vor prevedea salarii compensatorii in caz de disponibilizari sau de reducere a activitatii, precum si asigurarea de fonduri pentru reconversia fortei de munca.

Liderul Sindicatului Cartel Alfa Cluj sfatuieste statul roman sa introduca niste clauze prin care companiile straine care vin in Romania sa nu plece dupa cativa ani, dupa ce facilitatile acordate de stat isi pierd efectul.

PARC INDUSTRIAL. Un alt motiv pentru demararea investitiei de la Jucu este parcul industrial creat de societatea Tetarom, de­ti­nuta de Consiliul Judetean, care a permis partenerilor Nokia sa in­ves­teasca. Terenul pentru constructie a fost oferit la preturi modice investitorilor din Nokia Village, anunta Jurnalul National.

Deja si-au anuntat intentia de a investi la Jucu gigantul chinez BYD, care va produce acumulatori pentru telefoanele mobile, precum si Hansaprint. Aceasta este cea mai mare editura din tarile scandinave si va tipari la Jucu manualele de utilizare a telefoanelor mobile, precum si ambalajele din carton pentru

acestea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.