Romania nu va intra in recesiune in 2008, chiar si cele mai pesimiste analize arata o crestere cu 5% a economiei. BNR mentine tinta de inflatie la 3,8%, desi estimeaza ca preturile vor urca in acest an cu 5,9%. Isarescu anunta o scumpire a creditelor, in special a celor in valuta, si indeamna la economisire.

Transmitem pietelor financiare mesaje inconsistente cu privire la politicile economice, trancanim prea mult si inutil, nu ancoram salariile de performantele financiare si, in esenta, vom face fata unui val de scumpiri, cel putin in prima parte a anului 2008.

Nu deficitul contului curent, acel dezechilibru intre sumele de valuta care intra si ies din tara, ci vorbaria inutila, trancaneala nationala si inconsistenta politicilor economice ale Romaniei sperie investitorii straini, analistii si agentiile de rating, spune Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. "Nu exista un nivel de alarma al deficitului de cont curent, inconsistenta mesajelor noastre ne face rau", a spus Isarescu, care considera normala atitudinea severa a agentiilor de rating fata de Romania.

Nu intram in recesiune
Isarescu a spulberat profetiile privind o eventuala recesiune a economiei romanesti, spunand ca, desi conjunctura internationala aminteste, intr-o oarecare masura, de perioada crizei pietelor asiatice din 1998-1999, chiar si cele mai pesimiste prognoze ale analistilor straini indica o crestere a economiei noastre cu cel putin 5% in acest an. Totusi, a avertizat Isarescu, "vreo 50-60% din probleme ni le-am creat singuri, prin masuri neinspirate, contradictorii, vorbarie inutila si multa trancaneala nationala".

Inflatie de 8% in martie
Desi estimeaza o inflatie de 5,9% pentru finele acestui an, cu un "varf al cocoasei inflationiste" de 8% la sfarsitul primului trimestru, banca centrala isi mentine tinta de inflatie de 3,8%, care permite o variatie in interiorul intervalului 2,8%-4,8%.
"Cocoasa inflationista este trecatoare", spune Isarescu, situatia poate fi tinuta sub control, insa banca centrala nu poate lupta singura si este nevoie ca Guvernul sa franeze cheltuielile cu parfum electoral.

"Riscurile legate de readucerea inflatiei pe o traiectorie evident descendenta sunt majorarile salariale peste dinamica productivitatii muncii", spune guvernatorul, care admite apoi ca va fi dificil sa nu se intample asa ceva. "Este greu cand atmosfera in societate se relaxeaza; sunt multe asteptari, mai ales intr-un an electoral. Apoi, avem o executie bugetara mai laxa. Anticipatiile inflationiste se pot deteriora. Lupta politica poate sa degenereze, nu?"

Lasand nemiscata tinta de inflatie, banca centrala justifica astfel inasprirea politicii monetare, atat prin majorarea dobanzii de politica monetara, cat si prin blocarea unei cantitati mari din banii pe care bancile i-ar putea folosi la creditare pentru a tempera consumul si importurile.

Banca centrala a silit bancile sa puna deoparte 7% din valoarea imprumuturilor in valuta pe care le contracteaza romanii, deoarece considera un risc faptul acestia sunt platiti in lei. Isarescu admite ca masura de majorare a provizioanelor pentru creditele in valuta ar putea scumpi imprumurile in alte monede cu 2-3%, dar crede ca fiecare banca va avea politica proprie de dobanzi si nu vede vreo primejdie pentru sistemul bancar. Masura are radacini in ritmul extrem de vioi in care au urcat creditele in valuta la finele anului trecut. Imprumuturile populatiei au urcat cu 60% la finele lunii decembrie, in comparatie cu perioada similara din 2006, insa volumul creditelor in valuta s-a majorat, in acelasi interval, cu 84%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.