Jerome Kerviel, autorul megafraudei de la Societe Generale, a aratat ca, in ciuda tuturor mecanismelor sofisticate de control, sistemul financiar mondial este oricand vulnerabil

Poate ca tanarul francez Jerome Kerviel, 31 de ani, specialist in tranzactii futures la Societe Generale, una dintre cele mai mari banci franceze, a citit de pe pagina de internet dedicata lui Nick Leeson, cel mai mare "trader fara scrupule", omul care, in 1995, la 28 de ani, a ingenuncheat cea mai veche banca britanica printr-o frauda de peste un miliard de dolari, cea mai mare frauda de pana acum. Pana acum!
Potrivit Adevarul, de doua zile, cea mai mare frauda bancara din lume este cea comisa de Kerviel - 4,9 miliarde de euro, la Societe Generale. Nu se stie daca tanarul Kerviel a fost influentat de exemplul tanarului britanic Leeson, dar de doua zile incoace toata lumea i-a legat definitiv pe cei doi, ca figuri de prim rang in cartea celor mai mari spargatori de banci. Daca britanicul a aratat ca se pot face fraude in spatele uneia dintre cele mai credibile banci, francezul arata ca se poate in continuare.

Jurnalul National prezinta filmul fraudei.Potrivit Reuters, traderul a deschis in 2007, mai multe pozitii pe contracte futures. Cand pierderile sale au crescut, a incercat sa isi acopere pierderile, intrand ilegal in sistemele de computere ale bancii.

In 18 ianuarie, actiunile SocGen au scazut cu 8,2%, fiind banuite speculatii. Tot la data de 18, International Herald Tribune, spune pe site-ul sau ca Christian Noyer, Guvernatorul Bancii centrale franceze, ca institutia supravegheaza mai multe banci, dintre care una este SocGen. Banca Frantei, mai tarziu va nega chiar ca Noyer a dat aceasta declaratie. Tot in acea seara, un angajat al bancii observa ca una dintre tranzactiile SocGen a incalcat limitele de suma. Acesta suna la un broker, unde aparent SocGen ar fi facut tranzactia, insa aceasta companie nu are nici o inrtegistrare a tranzactiei.

In zilele de 19 si 20 se investigheaza tranzactiile suspecte, care duc spre Kerviel. Traderul este chestionat de catre conducerea bancii. Bouton mai spune ca va informa Guvernatorul Bancii Frantei si pe seful Bursei pariziene cand afla de situatie. Dupa ce reprezentantii bancii il chestioneaza, i se comunica faptul ca va fi dat afara. SocGen, insa, esueaza in a-l da pe mana politiei.

La data de 21 ianuarie, cand angajatii revin la munca dupa sfarsitul de saptamana, SocGen decide sa lichideze pozitiile deschise de Kerviel. Dar decizia de a inchide pozitiile in momentul cand bursele mondiale erau pe pierdere face ca banca sa piarda si mai multi bani decat intr-un mediu normal.

La 22 ianuarie, Fed, Banca Centrala Americana decide sa taie dobanda de referinta cu 0,75%. Mai tarziu a spus ca nu era la curent cu situatia bancii franceze. Ziua urmatoare, actiunile SocGen mai scad o data, cu 4,2% de data asta. Speculatiile de pe piata arata ca unii bancheri de top ai bancii franceze au parasit deja institutia financiara.

24 ianuarie, ora 7:00 GMT banca franceza anunta o pierdere de 4,9 miliarde de euro. Se mai spune ca Bouton si Jean Pierre Mustier, seful diviziei de investitii si-au prezentat demisiile, dar acestea n-au fost acceptate. La ora 10, GMT, se tine o conferinta de presa despre frauda. Abia la ora 15:25 GMT, se anunta ca traderul vinovat este Kerviel. La ora 18:21 GMT, o sursa din FED precizeaza ca Banca Centrala din SUA nu stia de situatia SocGen cand a redus dobanda.

25 ianuarie
nu se cunoaste unde este Kerviel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.