Fabrica de la Jucu poate deveni cea mai mare unitate de productie din lume pentru telefoanele mobile ale gigantului finlandez
Potrivit wall-Street, Nokia angajeaza in Romania 100 de oameni pe saptamana Directorul parcului industrial Tetarom, Viorel Gavrea, a declarat ca, saptamanal, Nokia face interviuri si scolarizeaza 50-100 de persoane pentru fabrica ce o va deschide la Jucu, judetul Cluj, iar pana in prezent au angajat circa 200 de oameni.

„Interviurile si scolarizarea se fac la noi la sediu, la Tetarom si e plin de oameni, saptamanal vin intre 50 si 100 de persoane. Data de 11 februarie e batuta in cuie pentru inaugurarea fabricii. Pana atunci va fi rezolvata si semaforizarea, respectiv vor fi montate pana pe 6 februarie semafoarele de la traversarea caii ferate”, a declarat Gavrea, potrivit NewsIn.

Este vorba de instalarea a doua semafoare, unul la calea ferata si unul pe DN 1C, care sa fluidizeze traficul tirurilor dinspre Nokia Village, ca o solutie temporara pana la construirea viaductului pe sub calea ferata.

„Daca se va merge pe varianta de a conecta Nokia Village la Autostrada Transilvania atunci constructia viaductului va incepe prin luna iunie. Daca se va merge pe varianta conectarii la drumul national, atunci se poate incheia un act aditional cu firma spaniola FCC care reabiliteaza si tronsonul de drum national care trece pe langa parcul industrial. In acest caz viaductul va fi finalizat la sfarsitul lunii mai”, a mai afirmat directorul Tetarom.

Investitia companiei Nokia la Cluj va duce, pe termen mediu, la crearea a nu mai putin de 15.000 de locuri de munca, a precizat, sambata, primarul municipiului, Emil Boc, care a apreciat interventia presedintelui Comisiei Europene, Jose Durao Barroso, fata de protestele unor europarlamentari germani.

Dupa cum informeaza EVZ, costurile de productie in Romania pentru un telefon mobil reprezinta a zecea parte din costurile inregistrate in Germania, dupa cum s-au justificat oficialii Nokia. Diferenta este insa chiar mai mare decat sustin acestia. In Germania, costul mediu al fortei de munca pentru o ora ajungea, in 2006, la 32 de euro, fata de doar 2,45 euro in Romania, potrivit datelor Uniunii Europene. Chiar si in acest caz, pagubele pentru imaginea Nokia vor fi mai mari fata de castigurile pe care i le va aduce mutarea, sustin analistii.

Interesant este, dupa cum declara Cotidianul, apelul la boicot pe care-l face clasa politica germana dupa ce compania finlandeza a mutat fabrica din Germania in Romania si a concediat 2.300 de oameni.

In mediul politic german se inmultesc apelurile pentru boicotarea telefoanelor mobile Nokia, dupa decizia companiei de a inchide o fabrica din Bochum, Germania, pentru a deschide fabrica din Jucu, Romania, relateaza AFP. „In ceea ce ma priveste, nu va mai exista nici macar un telefon mobil Nokia in casa mea“, a declarat Kurt Beck, presedintele partidului social-democrat, amintind gigantului finlandez ca Germania „inseamna 82 de milioane de consumatori“.

Tensiunile au crescut in Germania dupa ce Nokia a anuntat, saptamina trecuta, ca va inchide fabrica din Bochum pina la jumatatea anului, masura ce va duce la concedierea a circa 2.300 de angajati aflati intr-un land in plina restructurare si care continua sa sufere din cauza inchiderii minelor de carbuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.