Austriecii de la Voest Alpine au in vedere opt suprafete la Marea Neagra, in Romania, Bulgaria si Ucraina, pentru a construi un megacombinat siderurgic.
Termenii obisnuiti in care se discutau posibilele proiecte de investitii din Romania erau - zeci/sute de milioane de euro; sute/mii de angajati. Noul proiect nu seamana insa cu nimic din trecut - 6-10 miliarde de euro, 10.000 de angajati, pe 1.000 de hectare.

"Pana la intalnirea de ieri pot sa spun ca aveam dubii ca se mai poate vorbi de o asemenea investitie, intr-un mare combinat siderurgic, in Europa. Acum am vazut ca, intr-adevar, cei de la Voest Alpine sunt foarte hotarati", spune Petru Ianc, seful Directiei generale de Politica Industriala din cadrul Ministerului Economiei.

O echipa de la Voest Alpine s-a intors ieri la Bucuresti pentru a mai aduna date privind amplasarea viitorului combinat siderurgic pe care vor sa-l construiasca la Marea Neagra. Vizita echipei conduse de seful de proiect, Karl Haider, vine la numai doua saptamani dupa cea a vicecancelarului, ministru de finante al Austriei, Wilhelm Molterer.

Oficialul austriac se intalnea atunci cu premierul Tariceanu, iar pe lista de discutii se afla inclusiv proiectul Voest Alpine. Intrevederea avea loc, la randul sau, la numai o luna dupa ce directorul general al celui mai mare producator de otel din Austria (un concern cu o cifra de afaceri de 10 miliarde euro) anunta ca, "in pofida cresterii capacitaii de productie a fabricii din Linz, nu putem acoperi cererea si dezvoltarea pietei si ne gandim sa construim o a doua uzina, la Marea Neagra". S-a vehiculat ca viitorul combinat ar avea o capacitate de productie anuala de cinci milioane de tone si va fi pus in functiune in 2012.

Un colos modern

Actualele discutii de la Ministerul Economiei au aratat ca planurile austriecilor sunt nu numai serioase, ci si destul de avansate. Astfel, se pare ca pana in acest moment, investitorul a pus ochii pe trei posibile suprafete pentru amplasarea combinatului in Romania.

Aparent o veste buna; dar in acelasi timp au aratat ca mai sunt luate in calcul trei suprafete in Ucraina si alte doua in Bulgaria, toate la Marea Neagra. In plus, austriecii se grabesc - pana la jumatatea anului, din totalul de opt amplasamente trebuie sa ramana trei pentru analiza finala.

Posibil ca toate trei sa fie chiar din aceeasi tara. Stirea ca viitorul combinat s-ar putea ridica in Romania a fost, aparent inexplicabil, tratata ca o stire privind o investitie ca oricare alta. Dar la un cost de minum 1.000 de euro pentru o tona capacitate de otel, investitia va trece de cinci miliarde de euro - arata directorul Petru Ianc. Cel mai probabil, investitia bate pe la opt miliarde de euro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.