Consumul de proprietati comerciale sare din record in record

Cresterea preturilor proprietatilor comerciale de pe toate segmentele pietei imobiliare umfla permanent cifrele tranzactiilor realizate intre companii. De la an la an, sumele achitate pentru imobile sau proiecte comerciale, gen cladiri de birouri, spatii de comert si terenuri destinate acestor functiuni sunt mai mari.

De la inceputul anului s-au inregistrat patru tranzactii in patru segmente diferite ale pietei imobiliare, care au batut recordurile anului precedent. Astfel, in Bucuresti s-au platit sume-record pe un teren de peste 8 ha, un parc logistic, un complex de birouri si un centru comercial (la Constanta). Totusi, sumele vehiculate, intre 53 si 185 milioane euro, nu se ridica inca la nivelul unor tranzactii cu proprietati similare din restul Europei, unde ordinul de marime a plecat de la cateva sute de milioane.

Astfel, potrivit datelor DTZ, investitiile imobiliare realizate in Europa in primul trimestru au insumat circa 20 miliarde euro. Cea mai mare achizitie a fost cea facuta de banca Evans Randall si fondul german de investitii IVG Asticus care au cumparat Gherkin Tower (foto), pentru mai mult de 950 milioane euro. Aceasta este cea mai mare tranzactie care a vizat o cladire de birouri din Marea Britanie. Invista Real Estate a cumparat, in martie, 34 de proprietati in Franta, pentru 400 milioane euro, dar si un portofoliu de 27 de spatii logistice in Germania, pentru 215 milioane euro.

In Bulgaria, cea mai mare investitie a fost facuta de Gramercy, care a platit 180 milioane euro firmei de constructii germane Lindner pentru Business Park Sofia. Parcul, cel mai mare din regiune, cu o suprafata de peste 220.000 mp si 35 de cladiri, este punct de lucru pentru 198 de companii cu peste 5.000 de angajati.

Tranzactiile romanesti, inca modeste

In Cehia, fondul austriac de investitii Immoeast a cumparat patru proprietati cu suma de 210 milioane euro. Fondul se afla si in spatele celei mai mari tranzactii pe segmentul birourilor din Romania. De la inceputul anului 2007, fondul a cumparat proiectul S-Park, pentru care a platit circa 90 milioane euro. Tot in Romania, cea mai mare tranzactie de pana acum in segmentul spatiilor de depozitare si logistica este cea care a avut ca parti contractante fondul britanic de investitii Teesland iOG si compania Cefin Real Estate. Britanicii au cumparat cu 70 milioane euro proiectul A1 Industrial Park, aceasta fiind cea mai mare tranzactie de pe piata de profil din 2007.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.