Proprietarii de automobile mai vechi de 12 ani vor primi atat cuponul de 30 de milioane de lei cat si contravaloarea fierului vechi. Posesorii de automobile mai vechi de 12 ani au la dispozitie 30 de zile, de la primirea notei de acceptare, pentru a se inscrie pe lista in vederea achizitionarii unei masini noi. Daca indeplinesc aceste formalitati, proprietarii de masini vechi pot intra in posesia primei de casare de 30 milioane de lei.

Incepand din luna aprilie, programul de reciclare a autoturismelor vechi va deveni functional. Deocamdata, Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor a stabilit lista societatilor autorizate care pot colecta si trata masinile uzate. Pe lista figureaza 135 de societati din toata tara, in Bucuresti fiind autorizate opt centre. "In 45 de zile de la publicarea listei cu societatile autorizate pentru colectarea si tratatrea autovehiculelor uzate trebuie sa apara si lista cu producatorii, furnizorii si importatorii autorizati, adica de la 1-2 aprilie", potrivit Biroului de presa al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. "Pana in prezent nu s-a inscris nici un producator, furnizor sau importator pe lista la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Acestia au foarte multe acte de completat si vor profita de cele 30 de zile pe care le au la dispozitie", a spus Adrian Pais, reprezentant al AFM.

FONDURI

Cuantumul stabilit de Executiv pentru acest program este de 450 miliarde de lei, bani proveniti de la Fondul de Mediu. Pentru cele 15.000 de autoturisme bune de casat nu se cunoaste inca metodologia exacta pe care proprietarii autoturismelor vor trebui sa o urmeze. "Termenul de 30 de zile prevazut in normele metodologice trebuie respectat, altfel proprietarul s-ar putea sa iasa din joc. Numai la noi, la romani, nu se respecta termenele prevazute de lege", a spus Simona Hodos, purtatorul de cuvant al ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor.

CUPONUL

De acest cupon, proprietarul unui autoturism mai vechi de 12 ani se va putea bucura o singura data. Acest cupon este nominal si nu este transmisibil. In baza Notei de acceptare emisa de producatorul, furnizorul sau importatorul autorizat, proprietarul autoturismului se prezinta la societatea care efectueaza casarea si care este prezenta pe lista publicata pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu. "Pe langa cuponul in valoare de 30 milioane de lei, proprietarul va primi si contravaloarea fierului vechi. Aceasta suma, care variaza in functie de greutatea masinii, va fi platita in numerar proprietarului, fara 10%, care reprezinta impozit", a spus Mircea Ionescu, reprezentant al societatii de casare din sectorul Ilfov.

BENEFICIARI

Pentru a putea beneficia de acest program, orice persoana fizica trebuie sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou, acesta eliberandu-i persoanei fizice o nota de acceptare. Proprietarul va preda autoturismul uzat la REMAT-ul din zona, iar in baza verificarii notei de acceptare, a certificatului de inmatriculare a autoturismului si a actelor de identitate ale proprietarului, ii va elibera certificatul de predare in vederea casarii autoturismului uzat. Din aprilie, persoanele fizice care indeplinesc conditiile de mai sus pot incepe operatiunea.

PIATA

"Aceasta innoire a parcului auto vine tot in sprijinul celor cu bani. De regula, proprietarii de masini mai vechi de 12 ani nu au bani suficienti pentru a-si cumpara o masina noua, chiar si cu 30 de milioane mai putin, respectiv cuponul emis de societatea de casare", a spus Iorga Vasile, posesorul unei masini vechi. Singura "portita" gasita de acestia este vanzarea rablei la un pret cat mai aproape de cel maximum acordat de societatea de casare, adica 30 de milioane.

Daca anul trecut, in aceasta perioada, pretul unei Dacii 1310, fabricatie 1983, era de 15.000.000 de lei, acum poate fi achizitionata cu 27.000.000 de lei, iar un autoturism fabricat in 1991, pentru care plateam 20.000.000 de lei in martie 2004, acum acesta poate fi achizitionat la un pret de 31.000.000 de lei. "O Dacie mai veche de 12 ani sigur are probleme tehnice care costa mai mult de 30 milioane de lei", a spus presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor Auto, Marius Carp.

ACTE

Actul de identitate al persoanei beneficiare (copie); certificatul de inmatriculare al autoturismului uzat - copie legalizata; certificatul de predare in vederea distrugerii a autoturismului uzat - copie legalizata; certificatul de radiere a autoturismului uzat - in original; acte de succesiune, de casatorie, daca este cazul; nota de acceptare eliberata de producatorul/furnizorul sau importatorul autorizat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.