Investitiile necesare pentru obtinerea produselor ecologice sint mai mari cu 30-40% fata de cele pentru produsele conventionale, dar cheltuiala merita.

Dotarile, certificarea si documentatia aferente inceperii unei afaceri cu produse ecologice costa destul de mult si duce investitia initiala la o suma cu pina la 40% mai mare decit pentru o cultura obisnuita. Suma difera in functie de produsul bio si de cantitatea obtinuta. O suma importanta trebuie insa alocata obtinerii certificarii ecologice. Aceasta difera de firma care emite certificatul.

Producatorii romani opteaza de obicei pentru o anumita firma, in functie de cerintele clientilor pe care ii au. Daca, de exemplu, exporta in Germania, producatorul va opta pentru o firma nemteasca in care au incredere partenerii externi. O astfel de firma cere pentru certificare in jur de 1.500 de euro, in conditiile in care una din estul Europei poate solicita doar 100 de euro.

"Pentru obtinerea unei productii de miere bio, comparativ cu investitia necesara pentru o productie conventionala, cel care vrea sa porneasca o afacere trebuie sa investeasca mai mult cu aproximativ 30-40%. Astfel, pentru a demara o afacere cu 100 de familii de albine eco sint necesari 40.000-50.000 de euro, in timp ce pentru acelasi numar de familii, dar cu albine obisnuite, investitia necesara este de 30.000-35.000 de euro. In plus, trebuie sa astepti doi ani pentru a se realiza conversia. Exista totusi solutia sa achizitionezi familii de albine bio si sa nu mai astepti daca te situezi intr-o zona recunoscuta drept ecologica", a spus Dorin Dogan, directorul firmei Apicola Tirgu-Mures.

Majoritatea fermelor pot fi certificate bio

Pentru infiintarea unei ferme de vaci, investitia se ridica la 100.000 de euro, daca sint populate cu 20 de vaci de rasa. Cel putin aceasta este suma alocata de firma Dorna pentru fiecare dintre cele citeva ferme deschise in ultimii ani. Firma a importat vacile din Austria.

"Potentialul fermierilor romani este foarte mare si probabil exista citeva sute de mii care produc lapte bio si nici nu stiu. In jur de 15-25% dintre terenurile Romaniei ar putea fi folosite pentru obtinerea unor produse bio. Mai ales cele 4 milioane de hectare de pasune, care in ultimii zece ani nu au vazut vreo chimicala, pot fi foarte repede certificate si apoi folosite pentru a asigura hrana animalelor. In primul rind, bovinele si ovinele sint certificate pentru laptele bio pe care il dau", ne-a declarat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane a Laptelui (APRL).

100 de euro pentru fermierii cu doua vaci

Pe piata este destul loc si pentru micii producatori de lactate bio care isi vind marfa in zonele din jurul fermelor. Cei care detin doua-trei vaci pot foarte usor sa obtina un certificat bio, fiind necesare 100-200 sute de euro si o perioada de asteptare de doi ani, timp in care pot vinde produse lactate conventionale. "Din 2000 producem lapte, brinza-crema, feta, cascaval si smintina ecologice. Am inceput cu doua vaci si acum avem cinci. Obtinem 4.000 de litri de lapte pe an, iar produsele ni le vindem numai la Sibiu. Comercializam in functie de comenzi, multi clienti venind la noi acasa pentru a cumpara. Pretul este cu 10-20% mai mare decit al produselor conventionale, dar avem clienti", ne-a povestit Wilhelm Schuster, din comuna Mosca, judetul Sibiu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.