Pensia privata obligatorie sau facultativa se poate lasa urmasilor ori, dupa caz, poate deveni pensie de invaliditate, sustine Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private.

Domnule Mircea Oancea, cite componente are sistemul de pensii private in tara noastra?

Sistemul pensiilor private in Romania are doua componente: una facultativa, la care legislatia prevede ca o persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15% din venitul realizat, si una obligatorie (adica pilonul II), unde 25% din banii platiti la stat vor fi transferate catre o companie privata de pensii (adica 2%). Aceasta inseamna ca o parte din pensia de stat va fi administrata de companiile private de pensii. Indicele de pensie privata de 2% va fi majorat gradual la 6% pina in 2016 sau chiar mai devreme.

Ce se intimpla in situatia in care devenim someri? Pierdem aceasta pensie?

Daca din diverse cauze nu putem unu, doi sau mai multi ani sa contribuim la sistemul de pensii private, nu inseamna ca am pierdut banii depusi. La implinirea virstei de 60 de ani putem cere plata unei pensii private, dar cu siguranta aceasta va fi mai mica, in functie de perioada in care am contribuit.

Pot fi lasati mostenire acesti bani?

In situatia in care intervine decesul persoanei inainte de 60 de ani, banii pot fi lasati copiilor sub forma unei pensii de urmas sau sotiei. In acest caz, sotia nu va primi o pensie, ci banii din cont. De asemenea, daca in urma unui accident o persoana nu mai poate munci, ea poate cere plata unei pensii de invaliditate permanenta sau pe o perioada limitata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.