Specialistii spun ca proprietatile din sudul si estul Capitalei vor cunoaste cele mai consistente aprecieri ale preturilor

Profiturile cele mai consistente de pe piata imobiliara romaneasca vin si in 2007 din afacerile cu terenuri. Analistii vad in zonele de sud si de est ale Capitalei reginele tranzactiilor acestui an. Nici in marile orase din tara preturile nu vor sta pe loc.

In Cluj-Napoca, primele luni postaderare au adus deja un avans impresionant, de aproximativ 25%, pe piata locala a terenurilor. Reprezentantii agentiei clujene "Edil Casa" cred ca loturile situate in intravilan au in continuare potential de crestere. "in momentul de fata, toate terenurile de la periferia orasului sunt luate in calcul pentru dezvoltari imobiliare si, in principal, pentru constructia de blocuri sau minicartiere de case insiruite", se arata intr-un studiu al agentiei clujene.

In Bucuresti, o investitie in teren va continua sa aduca un randament peste media celorlalte segmente ale pietei imobiliare, insa specialistii sunt circumspecti in a avansa procente. Daniel Mitarcu, senior consultant in cadrul departamentului Terenuri al companiei DTZ Echinox, afirma ca "tendinta de crestere a preturilor va continua si in anii viitori, cu precadere pentru terenurile care sunt in vecinatatea dezvoltarilor majore in Capitala". in acest context, tot mai multe voci din randul investitorilor se plang de nivelul ridicat al preturilor terenurilor care, in opinia lor, ar face neprofitabila o eventuala investitie. in fapt, acestia se vad nevoiti sa-si asume riscuri mai mari in conditiile unui profit mai mic.

O statie de metrou, semn al unei investitii profitabile

Alexandru Bursuc, consultant DTZ, crede ca cele mai profitabile zone din Bucuresti sunt cele in care preturile nu au explodat odata cu cele ale terenurilor din centrul si din nordul orasului. Un alt reper investitional important pe care acesta il identifica este si proximitatea fata de o viitoare statie de metrou. Cu toate acestea, "orice crestere a preturilor la terenuri este, din acest moment, influentata de proiectele primariei de echipare cu utilitati si de dezvoltarile imobiliare de amploare, care ar putea ridica noi zone din Bucuresti", spune Alexandru Bursuc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.