Oficialii Ikea au pus ieri mina pe joagar si au taiat un bustean si la Bucuresti, asa cum o fac peste tot in lume la deschiderea unui nou magazin.

Unii dintre vizitatorii care au intrat ieri in magazinul Ikea din interiorul Zonei Comerciale Baneasa credeau ca e raiul mobilelor, altii vinau preturi mici sau erau doar gura-casca. Mai toti erau incintati ca stilul mobilei n-are nimic batrinesc in el si, chiar daca nu se incumetau sa plece din prima zi acasa cu piese respectabile de mobilier, isi luau macar ceva mai mic din zona de accesorii. "Acum citeva luni am dat 4 milioane pe un lampadar, fiindca nu aveam de unde sa-l cumpar din alta parte. Aici gasesti lampadare la 60 de lei", spunea o clienta.

La vreo jumatate de ora dupa ce trei oficiali ai Ikea si primarul Andrei Chiliman au pus toti mina pe un joagar si au taiat busteanul ce trebuie injumatatit la inaugurarea fiecarui magazin Ikea, parcarea si magazinul au inceput incet sa se umple. Nu insa intr-atit incit sa le faca grele orele de munca celor de la casele de marcat, lucru care, zic reprezentantii Ikea, se va intimpla simbata, cind sint asteptati 50.000 de vizitatori. "Special am facut inaugurarea intr-o zi a saptaminii, ca sa nu fie aglomeratie, iar cei care vin la deschidere sa se bucure de experienta", spunea Cornel Oprisan, Retail Manager al Ikea Romania.

Cumparaturi cu creier

Cu educatia facuta de acasa de catalogul pe care Ikea l-a pus la usa fiecarui bucurestean, fiecare potential cumparator isi lua din locuri imprastiate prin magazin benzi de masurat din hirtie, creioane si foi pentru notite pe care sa treaca sirguincios codul si pretul produselor pe care sa le ia dezmembrate si compact impachetate de la "Autoservire" si sa si le asambleze singur acasa. O asistenta medicala a venit cu autobuzul tinta la un pat pe care il vazuse in catalog si pe care vrea sa-l ia acasa, miine-poimiine, cind o sa gaseasca un cunoscut cu masina sa i-l care. Un domn la costum, fugit de la serviciu pentru o zi, impingea grabit caruciorul deja plin prin "Autoservire": "M-a tirit nevasta-mea la Ikea, cum am tirit-o eu pe maica-mea la metrou cind s-a deschis metroul in Bucuresti". Altii si-au pregatit minutios vizita: la sectiunea unde erai invitat sa-ti proiectezi singur, pe calculator, bucataria, un cuplu venise cu planurile de bucatarie si de living de acasa.

"Am intrat pe site-ul Ikea din Marea Britanie si am descarcat un soft care-ti permite sa proiectezi de acasa. Stam cu casa goala de doua saptamini, am asteptat sa se deschida Ikea", spuneau Crina si Cristi, care cel mai incintati erau de accesoriile pentru locuinta din magazin. "Acum citeva luni am dat patru milioane pe un lampadar, fiindca nu aveam de unde sa-l cumpar din alta parte. Aici gasesti lampadare la 60 RON." Richard, un trainer olandez pentru angajatii romani ai Ikea, zice ca cel mai bine e sa alegi tu cum sa-ti faci mobila: "Daca ii proiectez eu clientului mobila de bucatarie, inseamna ca e a mea, nu a lui. In Olanda, acum opt ani, ii faceam noi desenul clientului si ne-a trebuit foarte mult timp sa ne adaptam, sa-l lasam pe el sa faca asta. E bine ca in Romania facem asta de la inceput, adaptarea va fi mai putin dificila".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.