Romania a devenit o destinatie de bonton pentru companiile straine. Atuurile noastre raman, deocamdata, proaspata aderare la Uniunea Europeana, o forta de munca ieftina si calificata, o crestere economica importanta si o piata de desfacere mare.

Multe dintre marile companii din afara UE considera ca o investitie in Romania reprezinta un cap de pod pentru livrari in UE, fara taxe vamale. Recent, seful statului a aratat ca, in Romania, nivelul investitiilor straine a crescut in ultimii doi ani de la 6 la 9 miliarde de euro, iar in acest an este de asteptat un nivel minim al investitiilor straine directe de 10 miliarde de euro. El a mentionat ca Romania are ca obiectiv distribuirea echitabila a accesului la resursele reprezentate de banii europeni care vor intra in tara din 2007 pentru dezvoltarea infrastructurii.

Anul trecut, investitiile straine au vizat prioritar industria si constructiile, domenii care au crescut cu 7,1% - cel mai bun rezultat din 2001 pana in prezent - si respectiv cu 19,3%, cea mai mare crestere din istorie.

Pe de alta parte, un studiu realizat de Ernst & Young arata ca Romania a fost desemnata ca fiind cea mai atractiva destinatie pentru investitii din Europa de Sud-Est, Centrala si de Vest, inaintea Poloniei si Republicii Cehe. La studiu au participat 200 de directori executivi ai unor companii din intreaga lume. Potrivit acestui raport realizat in toamna anului trecut, este de asteptat ca in urmatorii trei ani pozitia tarii noastre ca destinatie pentru investitii sa se imbunatateasca.

Tara noastra este destinatia preferata pentru investitii datorita nivelului redus al impozitului pe profit, costului mic al fortei de munca, potentialului ridicat de crestere a productivitatii. Nici punctele slabe nu sunt uitate, printre acestea fiind mentionate infrastructura, centrele de cercetare, stabilitatea mediului politic si calitatea vietii. De asemenea, au fost desemnate principalele asteptari ale investitorilor care vizeaza continuarea imbunatatirilor in transport si in infrastructura de comunicare, simplificarea procedurilor administrative, stabilitatea mediului politic, imbunatatirea sistemului educational.

De ce suntem atractivi

O legislatie care s-a aliniat cerintelor europene, cota unica de impozitare de 16%, intre cele mai reduse din Europa, o crestere economica in jurul a 6-8% pe an, forta de munca inca ieftina, terenurile considerate de multi la preturi acceptabile si o piata de desfacere de 21,5 milioane de romani sunt doar cateva dintre avantajele care ar trebui sa "magnetizeze" investitorii straini in a-si deschide o afacere pe plaiurile noastre. Am putea sa gasim si alte foarte multe avantaje pentru a investi in Romania - deschiderea la mare si fluviul Dunarea -, dar ciudat este faptul ca totusi investitorii nu se inghesuie pentru a investi aici. Oare de ce?

De ce suntem evitati

Birocratia, mita, mentalitatea tipic balcanica si o infrastructura la pamant in multe domenii sunt doar cateva dintre "bubele in cap" pe care le avem. Oricat de mirobolante ar fi investitiile intr-un stat ca Romania, pana sa ajungi sa pornesti o afacere vei avea de parcurs o adevarata lupta corp la corp cu lancezeala si lipsa de cooperare a miilor de functionari publici de la fel de fel de ghisee. Oricat de bune si frumoase ar fi intentiile conducerii centrale a principalelor institutii ale statului, lipsa unei reforme reale la nivelul micilor "contopisti" de care se loveste mai intai orice investitor a facut multi intreprinzatori "fara spate" sa bata in retragere. Nu este doar un mit, care a trecut de altfel granitele, faptul ca multe usi trebuie "unse" mai intai pentru a se deschide cu adevarat pentru obtinerea a diverse acte, avize, adeverinte etc., la accesul carora nu ar fi normala atata bataie de cap.

Pentru un investitor strain, putin obisnuit cu astfel de obstacole, acest fapt constituie de multe ori un bun prilej de abandon. Insusi seful statului a declarat recent ca exista riscul ca doar oamenii de afaceri cu putere economica si relatii politice sa poata avea acces la finantarile europene, iar oamenii obisnuiti sa nu poata face acelasi lucru.

Un alt factor de stres pentru investitori este cel politic, chiar daca nu pare prea evident. Balbaiala cu modificarea Codului Fiscal a provocat multi peri albi investitorilor. Dar nu numai. Un caz cunoscut este cel al firmei Montupet, care a vrut sa realizeze la Cluj o investitie de 120 milioane de euro, dar nu a reusit sa obtina terenul gratuit de la autoritatile locale. Drept urmare, cei de la Montupet si-au mutat investitia la sud de Dunare, in Bulgaria. Iar astfel de exemple pot continua.

El Dorado imobiliar

Intre cele mai atractive domenii de investitie in tara noastra, la loc de frunte sta cel imobiliar. Zeci, chiar sute de noi proiecte imobiliare au fost lansate pe piata in ultimii ani, mai ales in marile orase. Presa britanica a prezentat in cateva randuri Romania drept un El Dorado imobiliar pentru investitori. Potentialul pietei inca nu este acoperit, afaceri profitabile se vor face de-acum inainte cativa ani, iar marja de profit depaseste asteptarile. Proiectele rezidentiale sunt foarte cautate, blocuri intregi vanzandu-se inca din stadiul de fundatie, cu toate ca preturile sunt de multe ori asemanatoare cu cele din marile orase europene. Si spatiile industriale sunt la mare cautare, numarul de hipermarketuri a explodat in ultimul an, pe piata romaneasca venind aproape toti marii jucatori europeni si inca mai este loc. Furia romanilor pentru cumparaturi in hipermarketuri nu a fost deocamdata potolita nici de departe.

Potential agricol neexploatat

Un alt domeniu in care investitiile straine au inceput sa apara tot mai des este agricultura, cererea de terenuri agricole ieftine fiind in perpetua crestere. Tot mai multi investitori de calibru reusesc sa comaseze suprafete mari de teren agricol si sa practice o agricultura moderna si performanta. Solul autohton este considerat de specialistii pedologi drept unul foarte bun calitativ, la fel si conditiile pentru agricultura, iar intreprinzatorii in domeniu vor sa profite de potentialul nostru agricol neexploatat. In plus, subventiile de la UE, de care vor beneficia incepand din acest an proprietarii de terenuri, reprezinta un alt bun motiv pentru demararea unor afaceri in agricultura.

Deja mari investitori straini, mai ales italieni si spanioli, au cumparat bucati mari de terenuri. Dar investitorii straini au intrat puternic si in domeniul alimentar, iar aici putem vorbi de americanii de la Smithfield, de francezii de la Danone, Friesland si lista poate continua. O agricultura performanta va atrage automat investitori puternici si in domeniul alimentar. Romania poate deveni un exportator de produse alimentare pentru tarile din jur si pentru statele din vechiul spatiu sovietic.

Lohn-ul, resuscitat de chinezoaice
Dupa nebunia de acum cativa ani cu investitiile in domeniul textil si in special cu productia in lohn, in prezent, acest domeniu a intrat intr-un con de umbra, nemaiputand face fata concurentei asiatice. sanse de supravietuire mai sunt inca, dar trebuie schimbat modul de abordare, fiind importanta formarea unor branduri romanesti cu care sa atacam pietele europene. Statisticile indica faptul ca industria textila a redus anul trecut productia cu 13%, iar industria de confectii a scazut cu aproape 9%. O alta varianta incercata este cea a importului "angro" de muncitoare chinezoaice de catre patroni ai unor fabrici de textile si, desi pana in prezent acest experiment a fost un esec, initiatorii nu vor deocamdata sa renunte la aceasta practica.

Mobila
Industria romaneasca a mobilei, cunoscuta pe vremuri in lumea intreaga, a intrat in ultima vreme intr-un con de umbra, fiind puternic concurata de alte tari. Specialistii sunt de parere ca, in ultima perioada, tot mai multa masa lemnoasa ia calea produselor finite, decat a exportului de cherestea, ca anii trecuti. Pe segmentul de retail si-a anuntat recent intrarea cea mai mare companie din domeniu, IKEA (Suedia).

Creiere ieftine
Tehnologia informatiei reprezinta un domeniu de varf, iar multiplele succese inregistrate de tinerii nostri programatori si de firmele din domeniu ne-au adus in atentia investitorilor. Tranzactii importante pe piata IT au avut loc tot mai des in ultima vreme. Marii jucatori din domeniu - Oracle, Microsoft - au facut in Romania call center-uri pentru Europa. Din pacate, acest gen de investitie nu exploateaza talentul tinerilor nostri in domeniu, call-center-urile fiind doar o afacere care se bazeaza pe forta ieftina de munca. Este de asteptat momentul in care gigantii mondiali din IT isi vor deschide in Romania centre de cercetare. Pana atunci insa, creierele noastre din IT ajung in afara tarii, atrase de salarii mai bune si de posibilitatea unei functii importante. Domeniul este totusi foarte atractiv si nu necesita prea mari sume de bani. Iar pentru ca marii investitori in IT sa ramana in tara noastra, au nevoie de anumite facilitati, astfel incat tinerii sa prefere sa lucreze aici, si nu in alta tara.

Dacia Logan, un succes ce trebuie repetat
Succesul Loganului ne-a adus in tara o serie de producatori straini importanti de componente auto care au construit aici fabrici de la zero. Cresterea productiei de Dacia Logan a inmultit peste noapte fabricile de subansambluri in aproape toate zonele tarii. In acest domeniu sunt mari sanse sa apara un nou val de investitori in momentul in care reprivatizarea Daewoo Craiova se va definitiva, iar constructorul va fi preluat de un nume important in domeniu.

Materiale de constructii
Domeniul constructiilor cunoaste, de cativa ani, un boom nemaiintalnit, iar cererea de materiale de constructie urca in fiecare an. Marile grupuri straine din domeniu sunt atrase de potentialul pietei si incearca sa preia producatorii autohtoni si sa investeasca in retehnologizare. Lafarge, Holcim, Wienerberger sunt doar cateva mari nume care domina piata romaneasca a constructiilor. II

Bref
Biocombustibilii, o varianta ecologica
>> Incurajarea de catre Uniunea Europeana a productiei de biocombustibili, potentialul agricol cuplat cu cererea tot mai crescuta pentru acest tip de combustibili au determinat aparitia a tot mai multi investitori. Primii care au anticipat aceasta cerere au fost portughezii de la Martifer, care au ridicat o rafinarie la Lehliu. II

Finantarea europeana are nevoie de consultanta
>> O afacere care iese tot mai mult in evidenta este cea a consultantei financiare pentru realizarea de proiecte. Marile companii se pregatesc sa isi deschida birouri in tara noastra pentru a putea participa la intocmirea proiectelor de finantare europeana. II

Investitori in finante
>> Investitiile in banci au avut perioada lor de glorie, mari jucatori au aparut pe piata romaneasca, iar acum se duce o lupta pentru extinderea in teritoriu. in domeniul bancar nu vom avea foarte mari surprize in urmatoarea perioada, dupa ce privatizarea CEC a fost amanata. insa un domeniu ce prinde viteza este cel al asigurarilor, dupa aderare, tot mai multe companii anuntandu-si intentia de a intra pe piata autohtona. De altfel, numarul companiilor straine care au cerut avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru a intra in Romania depaseste cu mult numarul firmelor deja existente pe piata autohtona de profil. Oferta de produse de asigurari a crescut, iar marea batalie se va da pe segmentul politelor de asigurare de viata. Si in domeniul investitiilor la bursa, foarte multe firme de servicii financiare s-au acreditat la organismul de profil, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentru a tranzactiona pe Bursa de Valori Bucuresti. Dar unele dintre cele mai mari investitii sunt asteptate in fondurile private de pensii si in asigurarile private de sanatate. Este o piata la inceput, dar care va capata un avant dupa adoptarea legislatiei necesare.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.