Procesul de integrare a Bancii Comerciale Romane in grupul Erste va fi unul destul de costisitor. Banca va cheltui aproximativ 200 milioane euro pana in 2009 pentru dezvoltare si integrare, reiese din programul propus de Erste Bank si aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor.

Desi mai mica decat valoarea estimata initial de oficialii grupului austriac, suma reprezinta peste 83% din profitul obtinut anul trecut (aproximativ 240 milioane euro). "BCR va derula in acest an un program complex de integrare in grupul financiar Erste si de dezvoltare, care se va finaliza, in etape, pana la mijlocul anului 2008 si va contine un portofoliu de 40 de proiecte", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele bancii, Nicolae Danila. Banca intentioneaza sa atinga in urmatorii doi ani un numar de aproximativ 700 de unitati bancare, cu 222 mai multe decat detine in prezent.

"Transformarea despre care vorbim reprezinta un program coordonat care include schimbari esentiale, uneori fundamentale, acoperind domeniile strategiei, al structurilor si organizarii bancii, al sistemelor de operare si nu in ultimul rand al culturii institutionale, pe baza standardelor internationale si a celor mai bune practici", a mai spus Danila.

Tinta de profit de peste un miliard lei

Cea mai mare banca din Romania are planuri ambitioase si in privinta profitului. Presedintele Danila vede un avans al profitului de 62% comparativ cu anul 2006. Daca obiectivul este atins, castigul net al bancii ar ajunge astfel la 388 milioane euro, adica aproximativ 1,3 miliarde lei. De altfel, intr-o emisiune la Money Channel, Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, unul dintre actionarii bancii, a declarat ca profitul BCR va atinge 1,3 miliarde lei la finele lui 2007. In privinta activelor, planul de dezvoltare al bancii vizeaza o crestere de 31% fata de 2006 urmand sa atinga astfel aproximativ 17,4 miliarde euro (n.r. - potrivit datelor BNR la finele lui 2006 banca avea active de 13,3 miliarde euro). Planul de dezvoltare alcatuit de Erste vizeaza obtinerea unui profit de 600 milioane euro pana la finele anului 2009.

Accent si pe IMM

Programul de dezvoltare al bancii cuprinde si deschiderea a peste 50 de centre de afaceri pentru intreprinderi mici si mijlocii. De asemenea, banca vrea sa extinda capacitatea front-office si a distributiei prin canale alternative, centre de contact, ATM si self-banking. Programul include si optimizarea fortei de munca, respectiv marirea numarului de salariati care lucreaza cu clientii (extinderea capacitatii in front-office), optimizarea progresiva a functiilor de back-office si suport. Banca va derula cursuri de pregatire a personalului si va dezvolta asa-numitele canale alternative de distributie, prin utilizarea Centrelor de contact, a ATM-urilor si a self-bankingului. La fiecare dintre cele 40 de proiecte ale programului de integrare-dezvoltare vor lucra echipe mixte de specialisti de la BCR si Erste. In total vor fi 550 de membri ai acestor echipe mixte.

In program vor fi implicati si consultanti de la firme internationale de consultanta, care au participat la toate proiectele de integrare/transformare la nivelul Grupului Erste Bank. Evolutia programului va fi gestionata de presedintii executivi ai BCR si Erste Bank, Nicolae Danila si Andreas Treichl.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.