Finantarile in valuta se reapropie ca pondere de cele in lei. Companiile au preferat euro si dolarii in detrimentul monedei nationale. Pe ansamblul anului trecut, leul a fost performerul valutelor la nivel mondial

In luna decembrie a anului trecut finantarile acordate populatiei in valuta au avansat cu 3,5%, de aproape trei ori mai mult decat creditele in moneda nationala. Per ansamblu, creditul neguvernamental in euro sau dolari a revenit in apropierea finantarilor in lei cu o pondere de aproape 47%. La nivelul persoanelor juridice finantarile in valuta devanseaza creditele in moneda nationala cu mai mult de 1,2 miliarde lei, potrivit datelor BNR. Printre cauzele care au condus la revenirea finantarilor in euro sau dolari se remarca aprecierea constanta a monedei nationale dar si restrictiile impuse de banca centrala. Pe parcursul lui 2006, BNR a majorat rezerva minima impusa bancilor pentru depozitele atrase in lei pana la 20%.

Populatia merge pe valuta

Imprumuturile acordate populatiei in moneda nationala au inregistrat in decembrie un ritm de crestere anualizat de 93,2%. Valoarea acestora a fost de 23.085 mil. lei, cu 1,5% mai mult decat in luna anterioara. Pe de alta parte componenta in valuta a creditului acordat populatiei a inregistrat un ritm de crestere semnificativ mai mare. Volumul total a ajuns in decembrie la 16.186 mil. lei, in crestere cu 3,5% fata de noiembrie. Ritmul de crestere anualizat al imprumuturilor in valuta a inregistrat o evolutie accentuata in decembrie, ajungand la 71,8%, cu mult peste cresterea de 53% din intervalul noiembrie 2006/noiembrie 2005.

Companiile nu renunta la euro si dolari

In cazul persoanelor juridice imprumuturile in valuta continua sa se mentina la un nivel superior celor in lei. De altfel, in mod traditional companiile au preferat creditele in euro si dolari. In luna decembrie volumul total al finantarilor in moneda nationala acordate companiilor a ajuns la 26 miliarde lei, cu 1,2 miliarde lei sub creditele in valuta. Totusi, in cazul companiilor ritmul de crestere a creditului in euro si dolari a fost cu trei procente sub rata de crestere a creditului in lei (2% fata de luna noiembrie).

Per ansamblu, scade apetitul pentru credite

Ritmul de crestere a creditului neguvernamental a continuat sa se incetineasca in luna decembrie a anului trecut, cand soldul a fost de 93,28 miliarde de lei, cu 53,7% mai mult fata de valoarea de la sfarsitul anului 2005.

La sfarsitul lunii noiembrie 2006, soldul creditului neguvernamental era cu 54,1% mai mare decat in noiembrie 2005, in scadere de la 54,9% dupa primele 10 luni. In primele trei trimestre din anul trecut, creditul neguvernamental era in urcare cu 59,6%. Avansul din luna decembrie comparativ cu noiembrie 2006 a fost de 1,5%, respectiv 0,8% in termeni reali, se arata intr-un comunicat al BNR.

Economisim mai mult

Depozitele in lei si valuta constituite de firme si populatie au avansat anul trecut cu 23,6%, pana la 76,3 miliarde lei, cele mai mari cresteri fiind inregistrate la depozitele in lei ale agentilor economici si depunerile in valuta ale persoanelor fizice. Firmele si-au majorat in 2006 plasamentele in lei cu 26,8%, pana la un sold de 23,9 miliarde lei.

In cadrul acestora, depozitele pe termen insumeaza 19 miliarde lei, certificatele de depozit se cifreaza la 2,1 miliarde lei, iar depozitele conditionate au crescut la 2,73 miliarde lei. Datele publicate de BNR nu includ si plasamentele la vedere. Economiile populatiei au avansat anul trecut cu 24,8%, atingand la finele lunii decembrie 21,2 miliarde lei. Populatia a manifestat in 2006 un apetit destul de ridicat pentru depozitele in valuta, care au crescut cu 31%, pana la echivalentul a 15 miliarde lei . Plasamentele in valuta ale firmelor au avut o evolutie mult mai temperata, cu o crestere de numai 11,9%, care inglobeaza si influenta de curs. Depunerile in valuta ale agentilor economici au totalizat 16 miliarde lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.