In ultimii ani, Romania a fost luata cu asalt de valurile de specialisti straini dornici sa-si valorifice oportunitatile profesionale in cadrul marilor companii multinationale ce-si au sediul aici. Acelasi lucru s-a intamplat, chiar daca poate nu la acelasi nivel, si in cazul "colegei noastre de aderare", Bulgaria, expatii ajungand sa "ingroase" din plin randurile locuitorilor din marile orase.

La intrebarea "Ce determina exodul strainilor catre tari ca cele doua noi membre UE?" (dincolo de solutiile alternative, ca atractia turistica sau ospitalitatea locuitorilor), raspunsul este, fara indoiala, unul singur: progresul economic remarcabil inregistrat de aceste state in ultimii ani. Fiind catalogate ca piete emergente in multe domenii de interes general crescand - cum ar fi real-estate-ul, domeniul bancar sau cel al telecomunicatiilor -, Romania si Bulgaria au oferit pana acum "vanatorilor de oportunitati" promisiunea unui potential economic deloc neglijabil.

Din perspectiva recentei aderari a acestora la Uniunea Europeana, lucrurile par sa capete, dupa cum reiese dintr-un studiu al ECA International, chiar si mai multa amploare. Cercetarea intreprinsa pentru Curierul National de organizatia internationala specializata in resurse umane analizeaza perspectivele dezvoltarii economice ale celor mai noi membre UE, punand accent in mod deosebit pe impactul pe care aceasta evolutie il va avea asupra dinamicii influxului de specialisti straini.

Economia noilor membre va urma exemplul celor 10 state admise in 2004

Pornind de la unul dintre principalele roluri ale UE, acela de a facilita schimburile (comerciale, dar si de experienta) intre membrii sai, spre avantajul reciproc si securitatea economica ale acestora, valorificarea noilor piete, pe baza unui set comun de reguli, dublata de acordarea unor fonduri comune, "ar trebui sa conduca la standarde economice mai ridicate si, in continuare, la dezvoltare". Aceasta previziune se bazeaza pe evolutia economica, pana la ora actuala, a ultimelor 10 tari (Cipru, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia) care au aderat la UE, la 1 mai 2004, evolutie care "a fost, per ansamblu, una pozitiva, impulsionata de reformele UE si de deschiderea noilor piete, ce a avut ca rezultat o crestere continua sau accelerata".

Dupa cum subliniaza studiul ECA International, "avand in vedere exemplul pozitiv trasat de cele opt state fost comuniste, aderarea la UE ar trebui sa aiba un impact pozitiv asupra economiilor Bulgariei si Romaniei". Cu toate acestea insa, exista si diferente intre noile membre UE si aceste state, legate in special de marimea economiilor lor, de infrastructura si mediul politic. Pana acum totusi, cele doua tari par a se afla pe drumul cel bun, avand in vedere valoarea bunurilor si serviciilor produse de acestea (care sunt mai ridicate decat media europeana), cresterea investitiilor straine directe, scaderea ratei somajului si a inflatiei (mai ales in Romania). Principalii factori in functie de care viitorul studiu ECA evalueaza progresul economic al celor doua tari, si, prin aceasta, atractivitatea acestora pentru expati, sunt: mediul de afaceri, nivelul de trai si costurile de trai.

Stabilitatea politica si nivelul de trai, aflate in crestere

Desi stabilitatea politica si lupta impotriva coruptiei sunt doua dintre principalele domenii in care noile membre UE au fost nevoite sa opereze schimbari masive pentru a-si asigura "biletul de intrare", cercetarile arata ca riscul politic este scazut in ambele cazuri, ca in majoritatea tarilor europene, de altfel, ceea ce inseamna ca institutiile sunt stabile si ca afacerile pot opera cu putine probleme. De asemenea, bunurile sunt percepute in general ca fiind sigure si se considera ca autoritatile sunt capabile sa asigure un grad adecvat de siguranta.

Toate acestea confirma din plin atractivitatea celor doua tari pentru straini, in ciuda temerii ca, odata imperativul aderarii disparut, ritmul reformelor derulate pana acum ar putea incetini. Cu toate acestea insa, coruptia nu este deloc un factor neglijabil, studiul citat subliniind ca, "desi nu sunt vazute ca o amenintare directa pentru afaceri, coruptia si birocratia pot fi motive de ingrijorare pentru afacerile straine care vor sa se extinda".

In ceea ce priveste nivelul de trai, cercetarea ECA arata ca noua dintre cele zece state care au aderat in 2004 au prezentat o ameliorare vizibila a acestui factor, Romania si Bulgaria aflandu-se de asemenea pe drumul cel bun.
Astfel, "Sofia si Bucurestiul au cunoscut imbunatatiri in accesibilitatea bunurilor si serviciilor si performanta serviciilor medicale, cu toate ca sunt inca departe de a atinge standardele vest-europene. Legaturile interne de transport sunt de asemenea mai scazute decat in aceste locatii, dar pe masura ce Bulgaria si Romania continua sa se dezvolte si sa se ralieze la regulile Uniunii Europene, se anticipeaza o crestere sustinuta a nivelului de trai in aceste zone si nu numai".

Bucurestiul si Sofia, locatii din ce in ce mai scumpe pentru expati

Cat despre costurile de trai din cele doua tari, studiul organizatiei internationale arata ca acestea cresc rapid, ca in majoritatea statelor aflate in curs de dezvoltare. O cercetare ECA International in acest sens, din septembrie 2006, arata o crestere anuala a acestui indice de 5,1%, in Bulgaria, si de 5,7%, in Romania, in comparatie cu majorari de numai 2,7% pentru Germania si 2,6% pentru Marea Britanie. Rezultatul este acela de raliere treptata a noilor membre UE la nivelul celorlalte state europene, ceea ce le transforma insa si in niste locatii mai scumpe pentru expatriati. Astfel, Bucurestiul a cunoscut, in perioada septembrie 2003-septembrie 2006, o crestere a costurilor de trai pentru un expat german de circa 20%, in timp ce in Sofia majorarea a fost de 8,5% in aceeasi perioada.

Indicii costurilor de trai ce stau la baza studiului sunt calculati pe baza unui cos zilnic de bunuri si servicii, cum ar fi produse alimentare, servicii, haine sau produse electrocasnice. Alte cheltuieli, cum ar fi cele pentru chirie, achizitionarea unei masini si taxele scolare nu sunt incluse in calcul - desi acestea au o contributie semnificativa la cheltuielile pe care le face un expatriat intr-o tara straina, ele sunt de obicei acoperite prin pachete salariale speciale.

Cresterea economica inregistrata pana acum de Romania si Bulgaria, alaturi de perspectivele pozitive pe care aderarea la UE nu face decat sa le confirme, reprezinta principalul factor care determina atractivitatea celor doua state pentru oamenii de afaceri straini, garantand in continuare un influx sustinut de expati in marile orase, care detin cel mai mare potential de dezvoltare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.