Bucuresti - Ilfov, cea mai cautata regiune. Olandezii - principalii investitori. Non-europenii vin puternic

Intr-un top al investitiilor in Romania pe anul trecut, olandezii, austriecii si nemtii au ocupat primele trei locuri, cu sume ce depasesc, fiecare, o jumatate de miliard de dolari. Potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine, oamenii de afaceri de peste hotare au investit cel mai mult in regiunea de dezvoltare Bucuresti - Ilfov, aproape 3 miliarde de dolari. In 2006, cele mai multe investitii s-au realizat in telecomunicatii, servicii, comert, industria constructoare de masini, industria lemnului si industria energetica.

Astfel, in telecomunicatii s-au investit 1,4 miliarde de dolari, bani straini. Acest sector este urmat de servicii, cu 811 milioane de dolari investitii straine; comert, cu 737 milioane dolari;industria auto, 693 milioane dolari; industria lemnului - 657 milioane dolari si industria energetica - 509 milioane dolari.

7 investitii de peste 100 miloane de dolari

O structurare valorica a investitiilor straine directe arata ca, in 2006, au fost realizate sapte investitii de peste 100 de milioane de dolari fiecare, 17 cu sume cuprinse intre 50 si 100 de milioane de dolari, 165 cu valori intre 10 si 50 de milioane de dolari, restul fiind investitii de 1 pana la 10 milioane de dolari. Potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine, regiunea Bucuresti - Ilfov a fost cea mai atractiva pentru investitorii straini. Aici s-a investit de aproape cinci ori mai mult decat Regiunea de Dezvoltare - Centru.

In partea de sud a tarii, investitiile totale de anul trecut au fost de aproximativ o jumatate de miliard de dolari. Iar in regiunea Centru au avut loc investitii de 657 milioane dolari.

In topul investitorilor straini, olandezii detin prima pozitie. Ei au investit anul trecut in Romania aproape 1,5 miliarde de dolari. Si austriecii s-au aratat interesati de Romania, astfel ca ei au investit peste 700 de milioane de dolari, iar Germania a facut investitii de peste 600 de milioane de dolari. Astfel, investitiile straine directe in Romania au crescut, in 2006, cu 34% fata de 2005.

2006 - investitii de pana la 9 miliarde de euro

De asemenea, ARIS estimeaza ca in 2007 vor creste investitiile din afara Europei in Romania. Investitiile din Uniunea Europeana in Romania isi vor mentine ritmul ascendent anul acesta, insa investitiile non-europene, in special cele asiatice, vor inregistra o crestere foarte puternica, au declarat, pentru Rompres, surse din cadrul Agentiei. Domeniile cele mai atractive pentru investitiile straine vor fi industria auto si componente auto, domeniul energetic (in special biocombustibilii), modernizarea infrastructurii si sectorul de comunicatii si IT.

Pe primele 10 luni din 2006, investitiile straine in Romania au totalizat 7,921 miliarde euro, iar oficialii ARIS estimeaza, inaintea statisticii oficiale din luna martie, ca pe intreg anul 2006 s-au investit intre 8,5 si 9 miliarde euro. Reprezentantii ARIS au spus ca spera ca pe 2007 sa se largeasca aria geografica a investitiilor, care momentan sunt concentrate din punct de vedere logistic in Bucuresti si partea de vest a tarii. "Pe viitor, daca vom avea o infrastructura adecvata, ne putem orienta si catre zona Moldovei, unde terenul este ieftin, forta de munca este in exces, preturile sunt mai mici si exista oportunitati mai mari pentru a investi", spun reprezentantii Agentiei.

Investitiile directe cu impact semnificativ s-au redus

In ceea ce priveste valoarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie angajate, in anul 2006 a fost de 1,46 miliarde de dolari, in scadere cu circa 23,2% in comparatie cu anul 2005. In 2006 au fost finalizate doar 90 de proiecte de investitii cu impact semnificativ, fata de 251 in 2005, cand valoarea cumulata a fost de 1,8 miliarde de dolari.

Proiectele greenfield au totalizat, anul trecut, 868 milioane de dolari, iar cele brownfield aproape 596 milioane de dolari. Scaderea investitiilor directe care depasesc un milion de dolari a avut loc, printre altele, din cauza incetinirii activitatii de privatizare, avand in vedere reducerea numarului de companii aflate in proprietatea statului, potrivit reprezentantilor ARIS. De la data intrarii in vigoare a legii privind investitiile directe cu impact semnificativ in economie, octombrie 2001, si pana la sfarsitul anului 2006, valoarea sumelor investite s-a ridicat la 6,615 miliarde de dolari, fiind inregistrate 535 de proiecte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.