Adoptarea regimului de tintire a inflatiei s-a dovedit un mare succes pentru reprezentantii BNR, in frunte cu Mugur Isarescu

Tintirea inflatiei, un mare succes pentru Mugur Isarescu Inflatia la sfarsitul anului trecut a fost de 4,87%, nivel ce se incadreaza in tinta de inflatie stabilita pentru 2006, cresterea preturilor de consum fiind de 0,74% in decembrie 2006 fata de luna percedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In luna noiembrie, inflatia atinsese un nou minim istoric de 4,67%. Cea mai mare influenta asupra indicelui preturilor de consum pe ansamblu a avut-o cresterea, in decembrie 2006 comparativ cu decembrie 2005, cu 8,33% a preturilor la marfurile nealimentare, care au contribuit cu 3,6 puncte procentuale la cresterea totala, urmata de majorarea cu 5,12% a tarifelor serviciilor, cu o contrbutie de 0,9 procente. Majorara preturilor la alimente cu numai 1%, in decembrie 2006 fata de decembrie 2005, a avut o contributie de 0,4 puncte procentuale.

Cresterea media anuala a preturilor bunurilor si tarifelor serviciilor de consum inregistrata in anul 2006 fata de media anului 2005 a fost de 6,6% pe total, 3,8% la marfuril alimentare, 8,5% la nealimentare si 8,2% la servicii.

Pentru anul trecut, Banca Nationala a Romanei a avut o tinta de inflatie de 5%, plus/minus un punct procentual, iar pentru anul acesta tinta este de 4%, plus/minus un procent.

Leul tare a tinut inflatia in frau

Amanarea majorarii preturilor administrate, cresterea moderata a pretului la alimente si aprecierea leului au permis atingerea tintei de inflatie in 2006, sustin analistii, citati de NewsIn. Acestia avertizeaza insa ca este posibil ca anul acesta presiunile inflationiste sa dea peste cap socotelile bancii centrale.

Analistii economici au pus atingerea tintei de inflatie de catre Banca Nationala a Romaniei, pe seama amanarii liberalizarii la preturile administrate, a cresterii moderate a pretului la alimente si a aprecierii cursului de schimb, dar avertizeaza asupra unei inversari de tendinta dezinflationista.

"Nu am avut o dezinflatie pe baza de competitie. Dezinflatia s-a facut cu amanarea liberalizarii preturilor administrate, ceea ce a avut efecte secundare in economie, traduse prin lipsa de productivitate in anumite sectoare, si pe scaderea preturilor la alimente, antrenata si de un efect de baza ", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Florin Catu.

"Piata isi da seama ca ceva e putred si ca fara ajutorul preturilor administrate banca centrala nu si-ar fi atins tinta", a spus analistul economic.

De asemenea, aprecierea leului a jucat un rol foarte important, insa nu este exclusa, la un anumit moment dat, o devalorizare, avand in vedere adancirea deficitului de cont curent, a afirmat Catu.

In opinia economistului ING, banca centrala nu va avea nicio sansa sa isi atinga tinta de inflatie anul acesta, daca se vor liberaliza preturile administrate.

Potrivit directorului de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, tinta inflatie a BNR pentru anul urmator este una realista.

Presiunile inflationiste in 2007

"Important este sa se continue procesul dezinflationist. Vor exista doua mari presiuni inflationiste anul viitor: politica salariala si deficitul de cont curent, care ar putea antrena o devalorizare a monedei nationale", a spus Voinea.

El a precizat ca este greu pentru banca centrala sa isi atinga tinta, daca vor avea loc alegeri anticipate.

Voinea a afirmat ca apreciarea monedei nationale a jucat principalul rol in rezultatul foarte bun al inflatiei de anul trecut: "Inflatia de anul trecut este periculos de dependenta de aceasta apreciere, si daca se schimba tendinta pot aparea probleme. De altfel, atingerea tintei de inflatie s-a facut cu pretul adancirii deficitului de cont curent".


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.