Primele luni ale anului reprezinta, pentru o buna parte a populatiei, perioada in care fie isi negociaza salariile, fie isi reinnoieste depozitele sau chiar isi deschide noi conturi.

Totodata, la inceput de an se fac planuri pentru investitiile personale ulterioa-re. Si tot ca de fiecare data, apare intrebarea fireasca: in ce moneda este mai bine sa fac toate aceste operatiuni? Daca am urmari evolutia leului pe tot parcursul anului trecut, raspunsul ar trebui sa fie simplu: creditele ar trebui contractate in valuta, iar economiile ar trebui facute in moneda nationala.

Se mai poate vorbi de risc valutar?

Analistii mizeaza, pentru 2007, pe un curs undeva la 3,55 RON pentru un euro, curs care, sa fim sinceri, este unul destul de bun, mai ales daca tinem seama ca la inceputul lui 2006, moneda nationala statea mult mai prost.

Cu alte cuvinte, nu se prevad aprecieri sau deprecieri bruste ale leului, cel putin pentru prima jumatate a anului. Practic, daca aceste previziuni se vor adeveri, putem spune ca riscul valutar este foarte redus sau chiar pe cale de disparitie. Luind in calcul toate aceste variabile care, iata, devin destul de exacte, populatia si-ar putea face economiile in lei, pentru ca aici dobinzile sint ceva mai mari, iar creditele in valuta, pentru ca este posibil ca euro, cel putin, sa mai scada. Cu toate acestea, aceiasi analisti sustin ca, in momentul de fata, leul este supraapreciat, Banca Nationala a Romaniei (BNR) facindu-se vinovata, in primul rind, de acest lucru prin masurile adoptate de-a lungul lui 2006. In plus, daca luam in considerare si alti factori, cum ar fi cresterea economica, aprecierea de 8% a monedei nationale fata de euro, inregistrata la sfirsitul anului trecut, pare fortata.

Moneda nationala, cu 8% mai tare decit euro si cu 16% decit dolarul

Euro era cotat, la inceputul lui ianuarie 2006, la 3,6765 RON, pragul de 3,6 RON mentinindu-se exact o luna de zile, pe 7 februarie euro scazind pina la 3,5875 RON. Pe parcursul intregii luni, moneda europeana a variat in jurul pragului de 3,5 RON, urmind ca in martie euro sa scada, pentru o scurta perioada, sub acest nivel, ajungind la 3,48 RON. Moneda europeana s-a apreciat din nou la mijlocul acestei luni, urcind la peste 3,5 RON. In aprilie, trendul s-a inversat, euro scazind iar la 3,4 RON. Incepind cu jumatatea lunii mai si pina la jumatatea lunii noiembrie, euro a variat intre 3,5418 RON si 3,5057 RON.

Dupa aceasta perioada, a inceput o depreciere mai sustinuta a monedei europene care a ajuns, la sfirsitul lunii decembrie, la 3,3817. In ceea ce priveste dolarul american, aceasta moneda a cunoscut o depreciere continua de la inceputul lui 2006 si pina la sfirsit. Practic, numai in ianuarie pentru citeva zile moneda americana a reusit sa depaseasca pragul de 3 RON, ajungind la sfirsitul lui decembrie 2006 la cel mai scazut nivel, 2,5676 RON. In final, leul s-a apreciat fata de moneda europeana cu 8% si fata de dolar cu 16%.

Crestere artificiala

Aprecierea sau deprecierea unei monede este influentata de mai multi factori economici: deficitul de cont curent, cresterea economica reala, diferentialul de inflatie, diferentialul de dobinzi. Unul dintre cei mai importanti factori in stabilirea cursului valutar este comertul exterior. Deficitul de cont curent pentru 2006, adica diferenta dintre exporturi si importuri, este estimat sa ajunga la 10 miliarde de euro, iar pentru 2007 la peste 12 miliarde de euro, aceste valori fiind catalogate ca sume record pentru Romania.

Primul semn al supraaevaluarii unei monede este accentuarea diferentei intre valoarea importurilor si cea a exporturilor, in dauna acestora din urma. Teoriile economice spun ca atunci cind importul este mai mare decit exportul, pe piata de schimb valutar va fi cerere mai mare de valuta, ceea ce va conduce la deprecierea monedei nationale.

De altfel, in Statele Unite ale Americii (SUA), tara in care deficitul de cont curent a atins, la fel, sume record, dolarul s-a depreciat destul de mult. In principiu, daca o moneda este puternica ea nu trebuie aparata de rate inalte ale dobinzilor externe care sa atraga, astfel capitaluri straine. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit o dobinda de referinta de 8,75% pentru anul trecut, in timp ce Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat, in decembrie 2006, dobinda la nivelul de 3,5%. Prin comparatie, Banca Nationala a Angliei a surprins pe toata lumea atunci cind si-a majorat nivelul ratei dobinzii cu un sfert de punct pina la nivelul de 5,25%. Cresterea economica, estimata la 6% pentru 2006, nu este suficienta pentru a duce leul atit de sus si nici o rata a inflatiei de numai 5%.

Mina lunga a BNR

Pe scurt, vrem sa spunem ca impotriva aprecierii reale a leului " lucreaza " cel putin urmatorii factori: importuri mult mai mari decit exporturi, crestere a ratei importurilor, avans economic sub previziuni. In aceste conditii, cit de tare este, de fapt, leul romanesc? Nu prea tare, am putea spune, aprecierea leului fiind, in mare masura, o actiune artificiala, realizata de BNR pentru a controla inflatia. Ca de obicei in ultimii ani, BNR tine inflatia in friu "jucindu-se" cu cursul valutar.

Cum va arata anul acesta? Importurile nu vor scadea, asta este clar, pentru simplul motiv ca nu a crescut productivitatea muncii. In plus, Romania devine din acest moment o piata de desfacere mult mai atractiva si mai facila pentru producatorii europeni. Aceasta ne face sa spunem ca deficitul de cont curent se va mentine ridicat. Or, un deficit de cont curent mare pune presiune pe inflatie. Dar, in acelasi timp, BNR nu vrea sa abdice de la tintele sale de inflatie. Ceea ce va determina, mai mult ca sigur, continuarea jocului cu cursul valutar. Numai ca, nu trebuie sa uitam un lucru. Foarte multi straini au determinat, anul trecut, intrari de capital, avind in vedere ca dobinzile sint superioare celor de afara si, in plus, se putea cistiga si pe jocul valutar.

Daca, insa, leul ramine apreciat, cistigurile investitorilor straini se vor diminua. Caz in care nu vedem de ce ar mai ramine in Romania. Dar daca pleaca din Romania, vom asista la puternice iesiri de valuta. Moment in care, teoretic, leul ar trebui sa se deprecieze. Va interveni din nou BNR-ul?


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.