Investitorii imobiliari cumpara cladirile destinate birourilor, inainte ca acestea sa fie inchiriate complet pentru ca piata duce lipsa de astfel de spatii, potrivit presedintelui companiei imobiliare Regatta, Eduard Uzunov.

O caracteristica importanta a anului 2006 a fost tendinta de achizitionare a cladirilor de clasa A deja inchiriate de catre fondurile de investitii. Spre sfarsitul anului, cand fondurile nu au mai putut gasi cladiri inchiriate adecvate pe care sa le cumpere, acestea si-au indreptat atentia catre cladirile de clasa A, care urmeaza a fi inchiriate. Datorita interesului mare pentru produse de calitate, o astfel de achizitie are un grad scazut de risc, a explicat Uzunov.

Potrivit Asociatiei internationale a proprietarilor si administratorilor de cladiri (BOMA), o cladire de tip A trebuie sa aiba o suprafata pe nivel de cel putin o mie de metri, acces la transport, podea suspendata, lifturi cu perioada de asteptare sub 30 de secunde, ventiloconvectoare care sa permita climatizarea individuala pentru fiecare incapere, iluminare cu cel putin 500 de lucsi in zonele de birouri si de 300 de lucsi in zonele adiacente, precum si o inaltime a camerelor de cel putin 2,7 metri. De asemenea, in ceea ce priveste spatiile de parcare, cladirile din zonele centrale ar trebui sa ofere cel putin un loc pentru fiecare 150 de metri patrati de spatiu inchiriabil, iar in zonele mai putin aglomerate, un loc la 50-70 de metri patrati inchiriabili.

"Cele mai cautate birouri sunt cele de clasa A, amplasate in zona ultra-centrala si de nord. Oferta de spatii de birouri de clasa A a fost foarte scazuta, astfel ca gradul de ocupare al stocului existent este de 98%", a explicat oficialul Regatta, citat de NewsIn.

Chiria pentru birourile de clasa A a oscilat, in 2006, intre 18 si 22 de euro pe metru patrat pe luna, in timp ce chiriile pentru spatii de birouri de categorie B au ajuns la 12-17 euro pe metru patrat. Randamentul investitiilor pe acest segment a oscilat, in 2006, intre 7% si 8%.

Dezvoltarea de birouri va continua in centrul si nordul Bucurestiului. De asemenea, recent s-a putut observa o atentie deosebita a investitorilor pentru vestul capitalei. in 2007 sunt asteptate pe piata noi livrari de spatii de birouri, dar numai catre sfarsitul anului. De asemenea, este posibila o usoara scadere a preturilor. "Nu credem ca inceputul anului viitor va aduce alte modificari semnificative ale pietei", a mai spus presedintele Regatta.

Segmentul spatiilor comerciale este dominat de investitori de talie mare si medie, urmand ca pe piata sa se inregistreze si alte intrari importante. Companiile prezente pe acest segment se concentreaza din ce in ce mai puternic pe orasele mici, cu populatie sub 200.000 de locuitori. Acestea au devenit interesante pe masura ce marile asezari urbane au ajuns la saturatie in ceea ce priveste dezvoltarea de spatii comerciale.

Pe segmentul industrial cererea este foarte mare in special pentru spatiile de inchiriat. Produsele trebuie sa indeplineasca standardele internationale si spatiile de depozitare au, in prezent un si mai mare succes daca cel putin un modul este finalizat si poate fi aratat potentialilor clienti. "in intervalul 2007-2008 ne asteptam ca, pe segmentul industrial, sa fie livrati pe piata circa 500.000 de metri patrati de spatii noi. Cele mai interesante zone din acest punct de vedere sunt Bucurestiul, Timisoara, Arad si Constanta", a mai spus Uzunov.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.