Competitia pentru atragerea si pastrarea salariatilor se va accentua

Locuri de munca mai multe, instruire de calitate mai buna, salarii mai mari si mai multa grija pentru angajatul roman sunt cateva dintre efectele directe si indirecte ale aderarii.

Dreptul de a munci in alte state membre, precum si simplificarea calatoriilor in spatiul european vor mari numarul celor care muncesc legal sau ilegal in afara granitelor. Aproximativ aproape 1,4 milioane de oameni ar dori sa ia calea emigrarii temporare pentru a-si gasi de lucru, potrivit unui studiu proaspat al Fundatiei pentru o Societate Deschisa. Un sfert din acestia nu ar avea planuri concrete.

Plecarea la munca in strainatate va declansa efecte in lant pentru cei ramasi acasa. "Aderarea la UE cred ca va mari presiunea pe piata muncii. In acest moment ne confruntam cu un deficit semnificativ de talente, mai ales in pozitiile de specialisti. Lucrurile se vor agrava", crede Adrian Stanciu, partener la firma Ascendis. El apreciaza ca pentru meseriile necalificate, tarile UE dezvoltate vor invita imigratia, pentru ca propriii lor cetateni nu vor sa mai presteze acele meserii. Madalina Uceanu, Executive Director, AIMS Human Capital Romania, a observat, din experienta internationala a partenerilor retelei, ca impactul aderarii s-a resimtit la nivelul muncitorilor necalificati.

Astfel, legea cererii si a ofertei va face sa creasca pe termen mediu, in primul rand, salariile nivelurilor de jos. Nu se vor observa diferente in ceea ce priveste piata oamenilor de business, "gulerele albe", care, oricum, au avut si pana acum numeroase oportunitati. In plus, Uceanu a observat ca din ce in ce mai des Romania este considerata o piata scumpa la nivel de management.

"Inevitabil, cererea mare de forta de munca atrage dupa sine cresterea salariilor si nu peste multa vreme angajatii romani vor ajunge sa concureze direct cu cetateni din tari mai putin dezvoltate economic, atrasi de locurile de munca mai bine platite de la noi", remarca Sandra Jitianu, Senior Consultant al Ensight Management Consulting.
Deficitul de forta de munca, acoperit de lucratori straini si


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.