KBC si Fortis din Belgia, Millenium din Portugalia, Bank of Cyprus si Banca Nazionale del Lavoro din Italia urmeaza sa intre pe piata autohtona dupa 2007, fie prin achizitii, fie prin proiecte greenfield, a declarat presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila, cu ocazia Forumului Bancar Roman. "Practic, din 2007 vom intra intr-o competitie internationalizata, prin intermediul pasaportului bancar european orice banca va putea intra pe piata romaneasca printr-o simpla notificare, fara a avea nevoie de un capital minim de dotare", a spus presedintele executiv al BCR. "Aderarea va aduce si fuziuni si achizitii strategice ale unor banci mici cu capital privat, dar si o dezvoltare a institutiilor financiare nebancare", a mai spus Danila.
Reprezentantul BNR a explicat ca aceste institutii vor intra pe segmente precum creditul ipotecar, carduri, dar si pe creditul de consum.
Mai multe unitati la sate
Fie ca este vorba despre noii intrati in piata, fie despre bancile cu vechime pe piata autohtona, presedintele BCR estimeaza ca dupa 2007 institutiile isi vor extinde retelele de unitati atit in mediul rural, cit si in orasele cu peste 250.000 de locuitori. "Sint sate cu mai multe agentii si orase fara nici o agentie bancara", explica acesta. La ora actuala, localitatile cu mai putin de 20.000 de locuitori reprezinta 27% din reteaua bancara, 70% din acest procent fiind detinut de CEC, in timp ce Bucurestiul detine 15% din numarul total de agentii. Totodata, intrarea in Uniunea Europeana va aduce si o ingustare treptata a marjelor de dobinda, la un nivel inca acceptabil comparativ cu Uniunea Europeana.
Fonduri de investitii de doua miliarde de euro
Cresterea numarului de banci de pe piata nu va fi singurul efect al aderarii. Astfel, specialistii din industria bancara estimeaza ca IMM-urile si municipalitatile vor deveni cei mai importati consumatori de fonduri. Totodata, o data cu aderarea se vor dezvolta segmentele de factoring, finantari real-estate, iar fondurile de investitii vor atinge aproximativ doua miliarde de euro in 2010.
Despre autor:
Sursa: Cotidianul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.