Preturile din segmentul imobiliar al Centrului Vechi, sector care ar putea fi una dintre cele mai prolifice artere comerciale din Capitala, au scazut cu 20-30% in ultimul an, de cand a fost inchisa aria. Totodata, afacerile investitorilor din acest perimetru au scazut cu pana la 90% in aceeasi perioada.

"Din informatiile mele, preturile au scazut de la circa 700 de euro pe metrul patrat la 500 de euro pe metrul patrat", a declarat arhitectul Mario Kuibus, managing partner la firma de profil Re-Act Now Studio. El este si unul dintre membrii Asociatiei Investitorilor din Centrul Vechi (AICI). Potrivit acestuia, autoritatile locale au fost expres sfatuite de experti straini sa nu inchida zona, intrucat o astfel de miscare afecteaza firmele din perimetru. Kuibus considera ca involutia preturilor este un efect direct al deciziilor oficiale legate de aceasta arie.

"Este aberant ca preturile sa mearga pe o astfel de panta in contextul imobiliar actual al Bucurestiului", spune acesta.

"Au scazut preturile, dar si numarul de tranzactii este extrem de mic", considera analistul imobiliar Radu Zilisteanu. Potrivit acestuia, preturile au scazut cu 20-30%. insa, spune el, deoarece nu exista un numar suficient de tranzactii, nu se poate face o analiza relevanta asupra preturilor.

"In orice zona in care exista nesiguranta cu privire la deciziile autoritatilor scad preturile", opineaza Zilisteanu. El da drept exemplu centrele vechi din alte capitale europene, precum Budapesta sau Praga, care sunt foarte atractive pentru turisti, aducand castiguri semnificative. "In conditiile in care Bucurestiul este un oras care la capitolul structura arhitectonica sta foarte prost, valoarea Centrului Vechi poate fi extrem de mare", spune Zilisteanu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.