Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce falimente de grup ale unor companii mari, semnificative pentru economia romaneasca, precum si un al doilea val de restructurari, a declarat in cadrul unui forum de afaceri, presedintele ANEIR, Mihai Ionescu

"Anul 2007 ne va aduce falimente de grup si nu falimente punctuale ca pana acum. Vor intra in etapa asta intreprinderi semnificative pentru economie", a spus citat de NewsIn, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Potrivit acestuia, "dupa 1 ianuarie 2007, va avea loc al doilea val de restructurare a industriei, generat de infuzia masiva de capital si de prezenta importatorilor".

Ionescu a aratat ca, daca pana la aderare a avut loc primul val de restructurare a societatilor romanesti, care doresc sa devina mai competitive, dupa integrare, infuzia de capital va duce, in principal, la restructurarea personalului. "Vor fi infuzii masive de capital provenite in special din fondurile europene nerambursabile. Vor fi importatori mai multi care vor veni in Romania sa captureze consumul", a adaugat reprezentantul ANEIR.

El estimeaza ca lanturi de magazine de talie medie si mica vor investi in tara noastra dupa integrarea in UE. "Cred ca dupa 1 ianuarie, Romania va contrazice evolutia altor tari (din primul val, n.red.) si va avea un aflux investitional foarte mare", a subliniat Ionescu.

La randul sau, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat ca in 2007 industria va consemna o incetinire a cresterii productiei. El a aratat ca foarte multe fabrici din industria lohn s-ar putea muta in alte tari, fiind foarte flexibile.

In industria alimentara, potrivit acestuia, intreprinderile mici si mijlocii nu au forta sa se restructureze, iar 90% din acestea produc exclusiv pentru piata interna. Industria metalurgica are nevoie de investitii, iar industria mobilei va ramane cu o crestere mai mare decat media industriei autohtone, a mai avertizat Ghizdeanu. El a concluzionat ca industria romaneasca "sufera de lipsa de competitivitate si restructurarea inceputa cu multi ani in urma nu si-a aratat inca roadele".

Directorul Institutului de Prognoza Economica, Lucian Albu, a apreciat ca industria IT va continua sa creasca, iar afectate vor fi industriile dependente energetic, din cauza ca pretul gazelor va continua sa creasca intr-un ritm sustinut in urmatorii doi-trei ani.

De aceeasi parere a fost si partenerul KPMG, Daniela Nemoianu, care a adaugat ca nivelul colectarii taxelor si impozitelor este inca nesatisfacator, iar agricultura, industriile si serviciile "nu functioneaza asa cum trebuie".


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.