Moody's a imbunatatit ratingul pentru imprumuturile pe termen scurt si lung, in valute sau moneda locala ale Romaniei, la nivelul Baa3/P-3, cu perspectiva stabila.

Moody's a luat in considerare la ridicarea ratingului atribuit Romaniei faptul ca institutiile economiei s-au imbunatatit si statul si-a redus povara datoriei. "Aderarea la Uniunea Europeana, prevazuta pentru luna ianuarie 2007, ar trebui sa consolideze aceste progrese si sa dea un impuls pentru continuarea reformelor". "Romania a inregistrat progrese in cele mai relevante domenii de activitate, iar acest lucru a redus riscul de creditare asociat tarii", a declarat analistul Moody's Kenneth Orchard, citat de NewsIn.

Analistii cred ca ridicarea ratingurilor e o nota buna data Romaniei

Decizia agentiei Moody's de a ridica ratingurile acordate Romaniei este o nota buna pentru imaginea tarii pe piata interna si pe pietele internationale de capital, iar un risc scazut asociat investitiilor va reduce costul imprumuturilor externe, considera analistii economici.

"Este o nota buna pentru Romania, dar si un indemn pentru a avea politici economice mai bune dupa intrarea in Uniunea Europeana", a declarat, pentru NewsIn, analistul Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor. Potrivit acestuia, e ra de asteptat ca Moody's sa ridice ratingurile avand in vedere performantele realizate in executia bugetului, cresterea economica si reluarea ritmului de crestere a productiei industriale, chiar daca deficitul extern ramane un punct de vulnerabilitate. "Este un motiv sa ne bucuram, dar nu sa ne imbatam", a adaugat Daniel Daianu. Este o nota buna pentru Romania, dar si un indemn pentru a avea politici economice mai bune dupa intrarea in Uniunea Europeana

"Moody's este ultima agentie care a ridicat ratingurile Romaniei la nivelul celor acordate de Standard&Poors si Fitch, fara sa mearga mai sus si sa le imbunatateasca", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

" Moody's nu este cea mai conservatoare agentie de rating, dar nu s-a dus mai sus decat celelalte agentii, ci doar s-a aliniat la ratingurile acordate de acestea Romaniei pentru risc investitional scazut, mai ales ca aderarea la Uniunea Europeana din ianuarie 2007 era previzibila", a explicat Florin Citu. "Ridicarea ratingurilor de catre Moody's este un semnal de incredere in puterea Romaniei de a returna banii imprumutati de la investitorii straini pe termen mediu si lung, este limpede ca investitorii se acum uita cu alti ochi la noi, dar in continuare vor conta aspecte cum sunt sistemul de impozitare si nivelul de dezvoltare al infrastructurii", a explicat economistul sef al ING Bank.

Potrivit acestuia, prin aceste calificative acordate de agentiile de rating, Romania este perceputa ca un mediu economic sigur, stabil, cu un risc mai mic fata de alte tari indiferent daca banii sunt plasati in actiuni, obligatiuni sau alte forme de investitie. "Este un semnal ca putem sa platim pentru imprumuturi si ca riscul de investitii este mai redus, ceea ce inseamna ca Romania se poate imprumuta la un cost mai mic", a mai spus Florin Citu.

"Este un lucru firesc pe care l-a facut Moody's, aceste imbunatatiri privesc aspecte la care ratingurile trebuiau imbunatatite mai de mult pentru ca Romania sta bine la aceste capitole", considera analistul Ilie serbanescu. Potrivit acestuia, capitolele la care Rominia sta rau si unde nu sunt sanse ca lucrurile sa se imbunatateasca sunt deficitul de cont curent extern si cresterea economica. "in conditiile unui deficit extern mare, cresterea economica poate sa duca la supraincalzirea economiei", a adaugat serbanescu.

Decizia nu va avea un impact important

"Era o decizie asteptata pentru ca Moody's erau ultimii care nu luasera aceasta decizie, dar, din punct de vedere al efectului asupra pietei, nu va avea un impact important", considera economistul sef al ABN Amro, Radu Craciun. "Preturile erau deja facute dupa ratingurile date de Standard&Poors si Fitch", a adaugat Radu Craciun. In acest moment ratingurile acordate de Moody's sunt aproape similare cu cele date de Standard&Poors, dar se situeaza peste ratingul acordat de agentia Fitch.

Agentia de rating Moody's a anuntat ca a imbunatatit ratingul pentru imprumuturile pe termen scurt si lung in valute sau moneda locala, ale Romaniei, la nivelul Baa3/P-3, cu perspectiva stabila. De asemenea, Moody's a ridicat plafonul de rating al Romaniei in ceea ce priveste obligatiunile pe termen lung in valuta straina la nivelul A1.

Plafonul de rating al obligatiunilor romanesti pe termen scurt in valuta straina ramane P-1, iar cel al depozitelor bancare in valuta straina au fost imbunatatite la Baa3/P-3, cu perspectiva stabila. Ratingul de Aa3, atribuit monedei locale, cel mai ridicat calificativ posibil pentru imprumuturile si obligatiunile unei tari, denominate in moneda locala, precum si ratingul Aa3, acordat depozitelor in moneda locala, raman neschimbate, potrivit Moody's.

Agentia internationala Fitch a ridicat anterior ratingul atasat imprumuturilor Romaniei in valute si in moneda locala si a urcat calificatul plafonului de tara la "A-", de la "BBB+", pe baza performantelor ridicate ale economiei, in data de 31 august 2006. Tot atunci, ratingul atribuit imprumuturilor in valuta a urcat de la "BBB minus" la "BBB", cel atasat imprumuturilor in moneda locala a fost ridicat la "BBB+" de la "BBB", amebele avand perspectiva stabila. Ratingul pe termen scurt a fost stabilita la F3.

S&P a confirmat, pe 5 septembrie ratingul "BBB-" pentru creditele in termen lung in valuta si "A-3" pentru creditele pe termen scurt in valuta, respectiv calificativele "BBB" pentru imprumuturile pe termen lung in moneda nationala si "A-3" pentru creditele pe termen scurt in moneda nationala. Agentia de rating nipona Japan Credit Rating a afirmat, pe 13 decembrie 2005, ratingurile pe termen lung in moneda straina la "BBB-" si in moneda locala la "BBB", ambele cu o perspectiva stabila.

Fiscalitatea din Romania, incapabila sa tempereze cresterea consumului

Politica fiscala a Romaniei este inca insuficient adaptata la exigentele controlului asupra cererii interne, in conditiile in care cheltuielile guvernamentale s-au majorat de trei ori in 2006, iar consumul a crescut cu repeziciune, a declarat analistul Moody's, Kenneth Orchard. "Cu toate acestea, balanta bugetara generala se afla la un nivel rezonabil si este putin probabil ca guvernul sa cheltuiasca atat cat si-a propus. Cresterea accelerata a creditarii constituie, de asemenea, un motiv de ingrijorare, temperat, insa, de procentul mic din PIB reprezentat de creditare, ca si de dezvoltarea sanatoasa a sistemului bancar", a mai afirmat Orchard.

Dimensiunile deficitului de cont curent, ca si ritmul de crestere al acestuia, constituie motive reale de ingrijorare, insa nivelul investitiilor straine directe este ridicat, iar datoria externa este moderata
Declaratia a fost facuta cu ocazia imbunatatirii, de catre Moody's, a ratingului pentru imprumuturile pe termen scurt si lung, in valute sau moneda locala, ale Romaniei, la nivelul Baa3/P-3, cu perspectiva stabila. "Cresterea nivelului rezervelor de stat in valuta, precum si liberalizarea cursului de schimb, au dus la scaderea vulnerabilitatii externe", a mai spus Orchard.

"Dimensiunile deficitului de cont curent, ca si ritmul de crestere al acestuia, constituie motive reale de ingrijorare, insa nivelul investitiilor straine directe este ridicat, iar datoria externa este moderata", a adaugat Orchard. "In perspectiva, intrarea Romaniei pe piata comuna europeana, caracterizata de un nivel ridicat al concurentei, constituie un motiv potential de ingrijorare pentru Romania si pentru competitivitatea ei economica. Mentinerea unui ritm sustinut de crestere a productivitatii va fi esentiala pentru prevenirea unei cresteri nesustenabile a ratei reale de schimb si a unor si mai mari presiuni asupra balantei comerciale", a mai spus analistul Moody's.

"Comisia Europeana a confirmat intrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007 si a avertizat, totodata, asupra progreselor insuficiente inregistrate de Romania in anumite domenii. Moody's considera, totusi, ca implementarea cat mai rapida a unor masuri de remediere a deficientelor va fi in masura sa sustina eforturile in vederea continuarii reformei, dupa intrarea in UE", a mai spus Kenneth Orchard.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.