Dupa ce in ultimii ani la bursa din Romania cistigurile de 100% erau la ordinea zilei, in prezent s-au schimbat lucrurile. In acest an, pe bursa s-a si pierdut, iar cistigurile inregistrate nu mai sint asa de spectaculoase. Anii trecuti, orice noua achizitie de actiuni era efectuata pe principiul ca acestea mai au mult de crescut pina la adevarata valoare.

Din acest an, acest reper a disparut la cele mai multe dintre actiuni. Multe dintre titluri au inceput sa fie cotate la adevarata lor valoare, iar noile cistiguri pe bursa trebuie sa tina cont de datele economice ale companiei si de climatul economic la nivel mondial. Pretul petrolului, razboiul din Liban sint doar citeva din evenimentele care au influentat mai mult sau mai putin bursa romaneasca.

Bursa de la Bucuresti a avut in perioada mai-iunie un minim care s-a situat sub nivelul inceputului de an. Ulterior, lunile de vara au fost un bun prilej pentru multe dintre actiuni sa-si revina si sa atinga valori apropiate de maximele acestui an. "Actiunile 'cistigatoare>> din acest an sint cele din sectorul bancar, cel farmaceutic, dar si actiuni mai putin lichide, aflate in esalonul al doilea al BVB, dintre care pot fi enumerate: IAR, Petrom, Sinteza, Turbomecanica si, mai recent, actiunile Transelectrica", considera Alin Brendea, director operatiuni la Prime Transaction.

Cel mai mare cistig, de 99%, l-au inregistrat investitorii care au cumparat, la inceputul anului, titluri Sinteza Oradea. Compania chimica a trecut prin desfintarea PAS-ului si printr-o lupta privind preluarea de catre investitori a controlului societatii. Cistigatori au fost omul de afaceri Tibor Tincau si societatea Timisoara Plaza Center. Acestia au initiat o oferta publica de preluare obligatorie a Sinteza Oradea in perioada 22 august-11 septembrie, la un pret de 0,7 RON/actiune - adica un maxim istoric pe acest emitent.

Un alt cistigator la bursa a fost Artrom Slatina, care a adus in acest an investitorilor un plus de 98%. Societatea Artrom Slatina a inregistrat pe primul semestru rezultate notabile. Astfel, activitatea din primul semestru s-a soldat cu o crestere a profitului net de 2,7 ori fata de intreg anul 2005 si o apreciere la nivelul marjei nete de profit, crescind de la 4,5% la 11,6%, (comparatie: semestrul I 2005 - semestrul I 2006).

Investitorii inspirati care au participat la oferta publica de vinzare de titluri Transelectrica au acumulat un plus de 7% in doar trei luni. Indicatorul PER (raportul dintre valoarea actiunii si profitul pe actiune) are in prezent valoarea de 10, iar valoarea contabila a unui titlu Transelectrica este de 26 RON. Principalele companii de utilitati din domeniul energetic listate pe pietele de capital din Europa se tranzactioneaza la indicatori PER cuprinsi intre 13 si 18. Compania este de importanta strategica pentru economia romaneasca, detine monopol pe transportul de energie, are o stabilitate a veniturilor (cu precizarea ca acestea sint legate de tariful stabilit de ANRE), precum si o politica stabila de dividend.

CELE MAI ATRACTIVE INVESTITII - ACTIUNILE LICHIDE

Acest sfirsit de an ne intimpina cu o serie de evenimente importante, precum raportul de tara, rezultatele financiare la 9 luni si o instabilitate, la nivel mondial, a pretului petrolului. Multi investitori vor sa profite de cresterea de sfirsit de an si sa obtina dividende si profit la inceputul anului viitor. Valoarea actiunilor de pe bursa romaneasca a crescut foarte mult, nu prea mai exista "chilipiruri" printre aceste titluri. Cresterile cele mai spectaculoase le-au avut actiunile din esalonul doi al bursei. Pentru ultimele luni ale anului, analistii nu se asteapta la surprize foarte mari la bursa, actiunile cu potential de cistig raminind cele mai lichide de pe piata.

"Pentru investitii la bursa, in acest sfirsit de an, recomand actiunile lichide cu o situatie finaciara buna. Acest gen de titluri sint cele mai cautate in perioadele de crestere a interesului pentru bursa si implicit a fondurilor plasate pe piata. Aici am putea plasa titlurile SIF, Transelectrica, SNP si BRD", este de parere Alin Brendea.

In perioada urmatoare, brokerii se asteapta ca bursa sa aiba o evolutie ascendenta, iar actiunile care vor atrage investitori vor fi cele clasice. SIF-urile, Petrom, BRD, Banca Transilvania si ultima venita pe bursa, Transelectrica, vor fi principalele tinte pentru achizitii, deoarece aceste societati au o politica de dividende constanta si o crestere a cifrei de afaceri si a profitului peste media celorlalte companii de pe bursa.

"Ne asteptam ca in ultimele 3 luni ale anului bursa sa aiba o evolutie ascendenta, pe ansamblul sau. Ca intotdeauna, sectoarele cele mai dinamice vor fi probabil si de data aceasta cel bancar, al SIF-urilor si al companiilor petroliere. Transelectrica va fi si ea in atentia investitorilor, probabil, chiar daca in momentul de fata traverseaza o perioada de acalmie", explica Iulian Panait, presedinte KTD Invest.

Perioada urmatoare se pare ca va fi una de crestere, dupa anuntarea raportului pozitiv al Comisiei Europene privind aderarea Romaniei. Analistii recomanda pentru urmatoarea perioada cumpararea de actiuni la SIF-uri, pentru ca acestea inca nu au atins maximele din februarie, iar privatizarea BCR va influenta si evolutia acestor titluri.

Un nou cod bursier

De saptamina trecuta a intrat in vigoare noul cod bursier. Printre noutatile ce apar aici se numara cumpararea in marja si vinzarea in lipsa. Blocul minim de tranzactionare a scazut de la 500 de actiuni la 100 de actiuni, pentru a oferi o lichiditate mai mare si o crestere a numarului de actiuni tranzactionate. O alta modificare consta in marirea valorii minime a unei tranzactii deal la 700.000 RON, precum si micsorarea perioadei de suspendare a unui emitent la 60 de minute, in cazul unor anunturi importante, ceea ce va determina o mai buna functionare a pietei bursiere.

"Binevenite sint si masurile care intaresc disciplina participantilor la piata, din perspectiva cresterii increderii investitorilor in mecanismul bursier. Existenta unei 'liste negre>> a emitentilor care nu respecta regulile BVB privind informarea continua, precum si instituirea cazierului fiscal pentru brokeri sint instrumente utile investitorilor in a alege prin cine si in ce vor investi", considera Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction . Pe de o parte, apare o noua categorie de listare la BVB, care propune conditii mai laxe de acces pentru societati din domeniul IT si al tehnologiei, iar, pe de alta parte, se propun noi criterii de mentinere la cota, care tin cont si de lichiditatea bursiera a emitentului.

"Bursa romaneasca se cristalizeaza ca o institutie din ce in ce mai vizibila si mai importanta in peisajul economiei nationale. Acest lucru ajuta imens in atragerea de noi investitori si in consolidarea procesului de crestere pe care aceasta s-a inscris in ultimii ani. Insa experienta romaneasca, nu doar in acest domeniu, arata ca cel mai mare dusman al unui astfel de proces este lipsa de stabilitate si in cazul celei legislative. Tocmai de aceea, existenta unei reglementari unitare, care sa elimine impresia unui nesfirsit sir de modificari, poate fi un garant al unei dezvoltari durabile si echilibrate a Bursei", concluzioneaza Brendea.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.