Ministrul Seres afirma ca, din motive politice, majorarea tarifelor la electricitate efectuata de ANRE la inceputul acestui an a fost mai mica decat ar fi trebuit

Pretul energiei electrice va fi majorat, la 1 aprilie, cel mai probabil cu 2,5%, a anuntat, ieri, la Vulcan, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Potrivit acestuia, majorarea tarifelor la electricitate efectuata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) la inceputul acestui an ar fi trebuit sa fie de 7%, cu trei puncte peste cea realizata. El a apreciat ca decizia Autoritatii a fost luata din motive politice. In acelasi timp, ministrul Economiei a precizat ca cea mai mare parte a veniturilor obtinute in urma majorarii au fost directionate catre Transelectrica si unele filiale ale societatii de distributie Electrica, in detrimentul producatorului de energie Termoelectrica. Ministrul Economiei a precizat ca va avea discutii, in perioada urmatoare, cu noua conducere a ANRE, pentru a stabili o redistribuire a veniturilor obtinute in urma majorarii pretului.

Pretul Distrigaz creste cu cateva zeci de milioane de euro

Potrivit ministrului de resort, gazele naturale din productia interna se vor scumpi, trimestrial, de la 70 dolari/1000 mc in prezent, la 95, 105 si, respectiv, 110 dolari/1000mc. Cu toate acestea, insa, Seres a anticipat ca pretul gazelor naturale ar putea scadea cu pana la 4%, la sfarsitul acestui an, in urma aprecierii monedei nationale in raport cu dolarul.

Statul roman va incasa cateva zeci de milioane de euro in plus fata de pretul initial stabilit pentru privatizarea societatilor de distributie a gazelor naturale Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, in urma recuperarii unor creante ale celor doua firme asupra clientilor, a mai declarat ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. In ceea ce priveste reajustarea pretului la care au fost vandute societatile de distributie a energiei electrice Electrica Dobrogea si Electrica Banat, ministrul de resort a apreciat ca negocierile sunt inca deschise, valoarea contractelor putand sa fie stabilita in plus sau in minus. In luna octombrie a anului trecut, compania franceza Gaz de France a semnat cu autoritatile romane contractul de privatizare a Distrigaz Sud.

Gaz de France s-a angajat sa plateasca 128 de milioane de euro pentru achizitia unui pachet de 30% din actiunile Distrigaz Sud si sa investeasca 183 de milioane de euro la majorarea de capital in urma careia va detine o participatie de 51%. Tot in octombrie 2004, compania Ruhrgas, parte a grupului german E.ON, s-a angajat sa plateasca 125 milioane euro pentru 30% din actiunile Distrigaz Nord si sa aloce 179 de milioane de euro pentru majorarea de capital care sa ii majoreze participatia la 51%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.