Polul imobiliar numarul unu al Capitalei, existent inca de acum 30 - 40 de ani, ramane zona de nord, care a migrat, s-a dilatat si a devenit un nord-est, nord - vest, cuprinzand Mogosoaia, Voluntari, in mijloc aflandu-se nordul-nord, Baneasa, a precizat pentru Rompres, Dan Ioan Popp, presedintele companiei imobiliare Impact.

"E o presiune tot mai mare care prefigureaza si motiveaza ideea de zona metropolitana. Sudul e un pol usor intarziat si cred ca asta tine si de mentalitati, dar si de infrastructura. Nici in nord nu exista infrastructura, dar atractia padurii a fost mereu un avantaj. Singura cale prin care se poate schimba acest raport este ca sa se faca mai mult in privinta infrastructurii din sud", a precizat Dan Ioan Popp.

In prezent, se constata, pe piata imobiliara, o schimbare. Aceasta consta, in principal, in calitatea constructiilor si regimul de proprietate al acestora. Faptul ca de la stadiul de chiriasi, bucurestenii au ajuns proprietari se datoreaza celor 16 ani trecuti, acumularilor survenite in aceasta perioada si evident schimbarii de mentalitate. Bucurestiul este o exceptie din acest punct de vedere, pentru ca, circa 37 la suta din afaceri se deruleaza in aceasta zona, ceea ce face ca investitia imobiliara prezenta in Capitala sa fie atat de frecventa si efervescenta.

"Actorii implicatii in evolutia pietei imobiliare sunt: constructorii, bancile, care alimenteaza aceasta piata si autoritatile, care prin regimul de autorizare, prin utilitati, prin fiscalitate imping, atenueaza, sau franeaza aceasta piata. Polii urbani sunt determinati de interesul actorilor implicati si de modul in care autoritatile rezolva problema utilitatilor", a spus Dan Ioan Popp.

Zona de nord a Capitalei a fost si este cotata ca zona de lux, a apreciat si Marilena Baicu, reprezentant al agentiei Mondial Consulting, datorita multiplelor facilitati oferite, a investitiilor foarte mari efectuate si a potentialului de dezvoltare. In ultimii 5-6 ani, aici s-au investit bani multi.

In ultimii doi ani, atentia investitorilor s-a indreptat si catre piata locuintelor de mijloc si in prezent sunt anuntate astfel de proiecte si in zonele semicentrale ale Bucurestiului, in cartiere precum Colentina, Drumul Taberei, Grozavesti, Titan, Vitan, Vacaresti. Aceste noi complexe imobiliare incearca sa ofere toate facilitatile necesare unei locuiri confortabile.

"Bucurestiul trebuie sa ofere imobile de calitate mai inalta in privinta stilului de locuire, punand la dispozitie toate serviciile necesare locuirii: scoala, spital, locuri de joaca, lucruri care iti fac viata placuta. Ne-am obisnuit sa vorbim despre apartamente, case, metri patrati, dotari cu termopane, centrale termice, dar de fapt viata noastra o socotim ca este placuta sau nu in functie de peisajul pe care il avem, de aerul respirat, de cat de aproape ne e autobuzul, scoala, magazinul. De aceea, a spune ca locuintele vechi vor scadea ca pret este o greseala, pentru ca daca intr-un ghetou daram unul din cinci blocuri si construiesc acolo un mall, sau un parc, iata ca ceea ce pana acum primise o nota proasta devine un lucru interesant, central, adus la gusturile actuale si moderne. Prin urmare, intr-un spirit clasicist, ce e vechi e foarte bun daca stii sa-i folosesti patina si sa-l pui in valoare", atrage atentia Dan Ioan Popp.

In privinta celor interesati de achizitionarea unor locuinte in astfel de cartiere, Simina Istrate, senior sales-broker la Colliers International apreciaza ca "targetul acestor proiecte sunt tinerii profesionisti, care au acumulat un anumit venit si isi permit sa plateasca un avans de 30-40 la suta pentru un apartament si sa continue plata lui in rate. Ei isi doresc in primul rand o locuinta noua, dar cauta si servicii si facilitati mult mai
specifice, precum centre sportive, sali de fitness, spatii comerciale, banci, farmacii, incearca sa aiba totul cat mai aproape de casa".

Analistii de la DTZ Echinox considera atractive, pentru clasa medie, proiectele situate in zone centrale sau semicentrale, iar achizitionarea acestora este considerata un plasament bun. O recomandare unanima, pe piata tranzactiilor imobiliare, pentru cei care doresc achizitionarea unor apartamente tine de atentia deosebita care trebuie acordata la experienta dezvoltatorilor, la partenerii care se ocupa de proiect si bineinteles la modul in care se aplica proiectul la apartament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.