FalsifIcatorii insista, in ultima perioada, pe contrafacerile de lux. Sumele investite in utilarea fabricilor clandestine le permit sa produca articole care cu greu pot fi deosebite de cele originale. Apoi, acestea sint plasate in magazine si comercializate. Se considera ca aceasta ar fi una dintre noile metode de spalare a banilor. In Romania, in 2004, autoritatile vamale romane au descoperit 129 684 de articole de imbracaminte, incaltaminte si accesorii contrafacute, 28.459 de componente si accesorii de telefoane mobile si 1.127 de parfumuri si articole cosmetice. Printre locurile din care se livreaza transporturile de acest gen se numara China, Turcia, Dubai. Bateriile telefoanelor mobile falsificate sint o amenintare pentru sanatate. Unele contin acid, care, daca se scurge, produce arsuri. Altele pot sa explodeze.

In ultima perioada, contrafacerea accesoriilor pentru telefoane mobile a capatat avint. Mai nou, produsele contrafacute sint realizate la standarde cit mai apropiate de cele originale si vindute la preturi mari.

Vremurile In care produsele contrafacute puteau fi identificate cu ochiul liber se apropie de sfirsit. Retelele care se ocupa cu plasarea pe piata a falsurilor realizate dupa articolele unor firme recunoscute au investit in utilarea unor fabrici care produc obiecte de o calitate apropiata de a originalelor. Acestea sint apoi vindute prin magazine la preturi apropiate de cele ale produselor originale. Pe plan european, produsele falsificate reprezinta aproximativ 25% din piata. Si in Romania acest fenomen a luat amploare. Alaturi de imbracaminte sau incaltaminte, accesoriile pentru telefoane mobile au devenit o tinta vinata de falsificatori.

Imbracaminte cu cintec

Din datele pe care le detine REACT Romania, organizatia care apara drepturilor brandurilor cunoscute din intreaga lume, numai in 2004 autoritatile vamale romane au descoperit 28.459 de componente si acesorii de telefoane mobile contrafacute. Acestea sint si principalele produse in topul preferintelor falsificatorilor. Vinzarea lor la tarabele din strada nu mai reprezinta principala metoda de a le valorifica. "Se insista pe contrafacerile de lux. In Romania, acestea sint vindute in magazine mari, aspectuoase. Seamana foarte bine cu produsele originale si sint vindute in conditii similare", spune avocat Gabriel Turcu, presedintele REACT Romania.

Falsuri periculoase

Carcasele de telefoane, bateriile sau incarcatoarele devin pe zi ce trece favoritele celor care traiesc din falsificarea produselor de marca. In multe cazuri insa acestea reprezinta un pericol pentru sanatatea celor care le folosesc. "Sint prost realizate. De exemplu, pentru unele baterii se foloseste acid. In cazul in care se scurge, utilizatorul poate suferi arsuri. De asemenea, bateriile pot sa explodeze", mai spune Gabriel Turcu.

Fabrica de telefoane

O alta metoda de plasare pe piata a accesoriilor contrafacute este reconstituirea unui telefon mobil. Procedeul este simplu. "Se cumpara telefoane la mina a doua si se pastreaza doar placa pe care sint circuitele. Apoi se pun bateria si carcasa, care sint contrafacute. Aparatul este pus in cutie, sigilat si vindut apoi ca un aparat nou", spune Gabriel Turcu. Asa se explica unele chilipiruri, cind la preturi mici poti achizitiona aparate "la cutie". "Desi numarul de telefoane mobile achizitionate de pe piata gri si neagra este inca destul de mare, utilizatorii sint din ce in ce mai atenti la terminalele pe care le cumpara", spune Bogdan Zinca, reprezentant Sony Ericsson pentru Romania. La aceste probleme se adauga si cele generate de functionarea pietei gri. "Este vorba de piata produselor importate pe canale paralele, neoficiale. In cele mai multe cazuri, telefoanele mobile de pe piata gri prezinta diverse probleme in functionare, fie imediat, fie in timp, neavind optimizata compatibilitatea cu retelele GSM locale", spune Doru Oraselu, marketing manager HAT Group, importator oficial al telefoanelor Samsung in Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.