Judetul Alba si municipiul Bistrita sunt doar ultimii veniti in clubul emitentilor de obligatiuni

Prea putin folosita pana in prezent, emiterea de obligatiuni, se dovedeste a fi o solutie viabila pentru finantarea municipalitatilor. Piata, aproape virgina, are un potential de dezvoltare semnificativ si pare sa fie in plina dezvoltare. Prin intermediul Consortiului Dexia Kommunalkredit - BT Securities SA Consiliul Judetean Alba a contractat un imprumut in valoare totala de 50 milioane lei, informeaza compania de consultanta financiara VMB Partners. In aceeasi ordine de idei, municipalitatea Bistrita a dezvoltat prin intermediul Raiffeisen un imprumut de 35 milioane lei. In urma cu o luna BCR Securities si VMB Partners au lansat cea mai importanta emisiune de obligatiuni dedicata municipiului Timisoara, in valoare de 150 milioane lei.

Imprumut obligatar pentru judetul Alba

Semnarea contractului de imprumut intre Consiliul Judetean Alba si Consortiul Dexia Kommunalkredit - BT Securities S.A a avut loc ieri. Imprumutul este structurat ca un mecanism financiar integrat, format din obligatiuni municipale prefinantate prin linie de creditare de tip "bridge loan". Emisiunea de obligatiuni va fi cu o dobanda variabila al carei calcul se va baza pe media ratelor interbancare BUBID si BUBOR la 3 luni, prefinantate de o linie de credit tip "bridge loan" cu o dobanda variabila legata de BUBOR la 3 luni. Dupa trecerea la euro, dobanda variabila va fi in functie de EURIBOR la 3 luni.

Fondurile obtinute vor avea ca destinatie finantarea si cofinantarea de consolidari, reabilitari si modernizari de drumuri judetene. "Aceasta finantare asigura realizarea unei parti importante din investitiile necesare in judetul Alba. Nerealizarea acestora la timp ar putea atrage ulterior costuri mult mai mari. Pentru celelalte necesitati vom incerca atragerea de fonduri de la Uniunea Europeana si de la parteneri privati", declara Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba.

Raiffeisen, parteneriat cu municipiul Bistrita

Primaria Bistrita a semnat un acord cu Grupul Raiffeisen pentru un imprumut in valoare de 35 milioane lei, disponibil prin trageri succesive pana cel mai tarziu in iunie 2009, anunta institutia de credit. Facilitatea de credit va fi inchisa printr-o emisiune de obligatiuni municipale in valoare echivalenta. Primaria Bistrita va utiliza acest imprumut pentru finantarea lucrarilor de modernizare si consolidare a strazilor din municipiul Bistrita, achizitia de terenuri si constructia de locuinte sociale. "Fondurile obtinute in urma contractului pe care il semnam astazi vor fi folosite pentru investitii care vor avea un rol deosebit in atragerea unor surse de venit importante la bugetul municipalitatii. Fapul ca am apelat la aceasta structura mixta de finantare cumuleaza atat avantajele oferite de o linie de credit, cat si ale unei emisiuni de obligatiuni", declara Vasile Moldovan, primarul municipiului Bistrita.

Piata obligatiunilor, in pragul unui boom

Conditiile macroeconomice favorabile ne indreptatesc sa avem convingerea ca si alte administratii publice locale vor apela la finantari pe piata locala de capital, a declarat Marius Danila, director executiv al Directiei Managementul Grupului si Piete de Capital din cadrul BCR.

Obligatiunile municipale au devenit o forma avantajoasa de finantare, oferind in acelasi timp un instrument pentru atragerea investitorilor in aceste titluri cu venit fix, precizeaza un comunicat al VMB. Predeal si Mangalia au startat piata obligatiunilor in 2001 fiind urmate de foarte multe municipalitati. La inceput sumele si maturitatile au fost mici, dar odata cu dezvoltarea pietei si marirea veniturilor proprii ale comunitatilor locale, fondurile atrase si perioada de rambursare cresc, ajungandu-se la sume mari si maturitati de pana la 20 de ani.

In acelasi timp dobanzile si comisioanele percepute de grupurile financiare sunt in scadere. Piata obligatiunilor municipale din Romania se afla in expansiune si va continua sa creasca, ne-a declarat Marius Raul Bostan, Senior Partner al VMB Partners.

Titlurile prefinantate, produs marca VMB

Ultimul produs financiar initiat sunt obligatiunile prefinantate, care reprezinta un montaj financiar compus dintr-un credit punte care se deruleaza pe perioada investitiei care se refinanteaza prin emisiune de obligatiuni. Pentru finantari mari se adopta solutia de a folosi in serie acest instrument. Seriile pot fi unificate oferindu-se o solutie alternativa solida de plasament si un volum important investitorilor, care vor fi motivati sa ramana in piata romaneasca.

Randamente superioare dobanzilor bancare la depozite

Randamentele obligatiunilor municipale sunt si vor ramane peste nivelul dobanzilor la depozite, ne-a declarat oficialul VMB. Dobanda aferenta obligatiunilor se calculeaza in functie de dobanzile interbancare anuntate de Banca Nationala la care se adauga o "prima de risc".

Un exemplu ar fi urmatorul: D= (BUBID3M+BUBOR3M/2)+2%. Formula de calcul este altfel realizata incat procentul adaugat sa determine o valoare finala mai mare decat dobanzile practicate de banci la depozite. Randamentele se incadreaza intre plasamentele efectuate pe piata monetara si investitiile pe piata de capital.

Plasamente sigure

Riscurile de neplata ale emisiunilor municipale de obligatiuni sunt destul de mici. Acest lucru se intampla, in primul rand datorita faptului ca emisiunea este garantata de administratiile publice cu totalitatea puterii fiscale. Altfel spus, garantia oferita de municipalitati consta in veniturile actuale si viitoare incasate din taxe si impozite locale. Conform legii municipalitatile nu se pot imprumuta cu mai mult de 20% din totalul veniturilor astfel ca notiunea de faliment nu are temei in cazul administratiilor locale. Majoritatea emisiunilor de obligatiuni sunt garantate conform unui Acord de Garantare, incheiat intre emitent si imprumutatori si sunt inregistrate in Arhiva Electronica a Garantiilor Reale Mobiliare. Pe de alta parte exista un anumit grad de risc datorat evolutiei relativ imprevizibile a dobanzilor interbancare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.